Zdravlje

Tri namirnice koje mogu da ublaže glavobolju i migrenu

Tri namirnice koje mogu da ublaže glavobolju i migrenu
Foto: Jerzy Górecki/Pixabay | Tri namirnice koje mogu da ublaže glavobolju i migrenu

​Ljudi koji imaju migrenu i česte glavobolje znaju koliko je teško funkcionisati sa jakim i pulsirajućim bolom i svaki put piti tablete za suzbijanje bolova.

Mnogi prehrambeni proizvodi su na "lošem glasu", jer se navode kao potencijalni "okidači" za migrenu.

Srećom, postoje i namirnice koje mogu da pomognu u ublažavanju bolova.

Orašasti plodovi i sjemenke

Koštunjavo voće i sjemenke sadrže salicin i omegu-3 u velikim količinama. Dobri su za organizam, jer sadrže i visok nivo magnezijuma koji je bitan za bolji protok kiseonika u krvi, što utiče na ublažavanje glavobolje.

Žitarice od cijelog zrna

Jedan od najjednostavnijih načina na koji možete ublažite glavobolju je da redovo unosite žitarice od cijelog zrna.

Poznato je da nizak nivo šećera u krvi može da bude jedan od "okidača" za migrenu, zato je važno da svakodnevno unosite zdrave ugljene hidrate i vlakna.

Masna riba

Nutricionisti svrstavaju ribu u nutritivno izuzetno vrijednu hranu. Bogata je važnim sastojcima, između ostalog i omega-3 masnim kiselinama, i izuzetno je korisna za organizam.

Najpopularnija masna riba je losos, koja je puna omega-3 masnih kiselina i vitamina B2. Ukoliko češće jedete ribu, možete da spriječite nakupljanje trombocita.

Takođe, losos smanjuje upalu i pomaže u borbi protiv glavobolja.

Dvije važne stavke koje nikako ne bi trebalo zaboraviti ukoliko primijetite da je u posljednje vrijeme počela da vas muči glavobolja su unos najmanje dva litra obične vode dnevno i svakodnevna šetnja u trajanju od najmanje pola sata. Naime, dehidracija organizma i fizička neaktivnost takođe mogu da utiču na pojavu glavobolje.

Takođe, ukoliko osjetite glavobolju u potiljačnom dijelu glave, obavezno izmjerite krvni pritisak, jer bi ovaj bol mogao da bude posljedica povišenih vrijednosti sistolnog, odnosno dijastolnog pritiska. U tom slučaju obavezno se obratite ljekaru koji će vam, uz terapiju, preporučiti i izmijenjeni režim ishrane, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije