Zdravlje

Tri suplementa koja ne biste smjeli da uzimate na svoju ruku

Tri suplementa koja ne biste smjeli da uzimate na svoju ruku
Foto: Pixabay | Tri suplementa koja ne biste smjeli da uzimate na svoju ruku

Kako bi imali bolje zdravlje i imunitet mnogi ljudi na svoju ruku uzimaju suplemente. Ljekari i naučnici ističu da treba biti oprezan, jer neki suplementi mogu da budu i štetni za naše zdravlje i da ostave posljedice.

Tri suplementa mogu da oštete naš mozak ako se uzimaju bez preporuke ljekara. Kako je naveo naučnik Robert Lovej, neki od suplemenata koje koristimo u ishrani mogu da budu loši za zdravlje. Ako se konzumiraju u većim dozama mogu da izazovu trajna oštećenja mozga.

Na listi opasnih suplemenata našli su se gvožđe, bakar i mangan.

Suplemente gvožđa treba uzimati samo ako rezultati krvne slike potvrde nedostatak.

Bakar je mineral koji se obično nalazi u multivitaminima. Povećana koncentracija bakra u tijelu može biti štetna. Visok nivo bakra povećava slobodne radikale, a to može da izazove stres u tijelu, kao i oštećenje mozga. Kako bi se napravio balans, važno je uzimati cink kao suplement ili putem hrane bogate ovim mineralom, jer se on suprotstavlja slobodnim radikalima bakra i pomaže u zaštiti mozga.

Gvožđe je esencijalni mineral, koji u visokim koncentracijama može da dovede do gubitka pamćenja, a može da ubrza i proces starenja.

Iako je gvožđe važno za prenos kiseonika u našem organizmu, normalno funkcionisanje mišića i energetskih procesa u ćelijama, u povišenim koncentracijama je izuzetno toksično.

Mangan, je našem organizmu važan, ali u količinama koje prepisuje ljekar. U povećanim koncentracijama može da dovede do teških neuroloških problema.

Visoki nivoi mangana mogu da dovedu do simptoma koji su slični Parkinsonovoj bolesti i da izazovu drhtanje tijela.

Prema smjernicama Nacionalnog instituta za zdravlje gornja granica za mangan je 11 miligrama dnevno za zdrave odrasle osobe, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije