Zdravlje

U Francuskoj se razmatra zabrana provjere nevinosti

U Francuskoj se razmatra zabrana provjere nevinosti
Foto: pixabay.com | U Francuskoj se razmatra zabrana provjere nevinosti

Francuska je podijeljena oko planova da se u toj zemlji zabrani praksa "provjere djevičanstva". Učesnici kampanje koja zagovara ukidanje takvih provjera postupak nazivaju varvarskim, dok drugi upozoravaju na moguće posljedice odluke o zabrani.

Žene u najmanje 20 zemalja podvrgavaju se "testovima nevinosti", ponekad na silu, dok ih porodice, partneri ili potencijalni poslodavci koriste za procjenu njihove vrline, časti ili društvene vrijednosti, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Iz te organizacije dodaju da se u Evropi, takve provjere vrše i u Belgiji, Holandiji, Britaniji, Švedskoj i Španiji.

U Francuskoj provjeru devičanstva najčešće koriste u muslimanskoj zajednici, a takođe se primjenjuju i u nekim romskim porodicama koje žele dokaz o djevičanstvu prije vjenčanja, piše Rojters.

U Ujedinjenim nacijama ističu da ta praksa krši ljudska prava, kao i da joj "nema mjesta u savremenom društvu".

U Francuskoj se inače polemiše i o posljedicama predložene zabrane takvih testova, a debata o zakonu koji se odnosi na pripadnike Islama u toj zemlji, treba da se održi u parlamentu sljedećeg meseca.

Ljekari kažu da bi usvajanje zabrane moglo da dovede do toga da žene počnu da tragaju za onim ko bi ih pregledao "na crno" i to po mnogo većoj cijeni, i da bi zabrana povećala rizik od nasilja u porodici, odnosno partnera ili njegove porodice "ako im nedostaju dokazi".

Doktorka Gada Hatem-Gantzer, ginekolog u Parizu smatra da bi zabrana mogla da "nesumnjivo promoviše crno zdravstveno tržište koje će neki skupo naplatiti".

Prije nego što izda "sertifikat o nevinosti", ljekar obično pregleda ženski himen.

Nije poznato koliko se ovakvih testova vrši svake godine, ali ljekari kažu da uglavnom kontrolišu tinejdžerke ili djevojke, često pod pritiskom porodice.

"Ne postoje podaci, bilo zvanični ili nezvanični o broju zahtjeva za izdavanje sertifikata o nevinosti. Lično imam oko dva do četiri zahteva godišnje. To su skoro uvijek vrlo mlade djevojke koje dovode njihove majke", rekla je ginekolog iz Pariza Martina Hačuel.

Kazna od 15.000 evra

Ljekari kažu da se djevojke plaše odbijanja, ako ne mogu da porodici pruže dokaz nevinosti, u zajednicama gdje se tradicionalno zabranjuju seksualni odnosi prije braka.

Francuska vlada ne prikuplja takve podatke, ali istraživački centri i statističke grupe kažu da ta država ima najveću muslimansku manjinu u Evropi: oko pet miliona, odnosno i do osam odsto stanovništva.

"Sertifikati o nevinosti mogu pomoći u zaštiti žena, za koje se sumnja da su imale neprihvatljive seksualne odnose za njihovu zajednicu, od moguće odmazde. Ako želite da se bavite ovim pitanjem, žene moraju da budu zbrinute, a ne spriječene da imaju papir koji im je potreban za spas života" poručila je Liza Hamer iz francuskog feminističkog kolektiva za emigrante.

Prema nacrtu zakona, predsjednik Emanuel Makron predlaže godinu dana zatvora i kaznu od 15.000 evra za svakog medicinskog stručnjaka koji izda potvrdu o djevičanstvu.

Francuska ministarstva unutrašnjih poslova i zdravlja nisu bila dostupna za komentar.

U otvorenom pismu francuskim medijima, grupa od 10 ljekara nazvala je testove varvarskim, zaostalim i seksističkim.

Ali, rekli su i da bi njihova zabrana mogla biti još gora opcija, jer se boje da bi žene mogle biti u opasnosti bez njihove potvrde.

Doktorka Hatem-Gantzer smatra da je jedan od obaveznih koraka u situaciji u kojoj je ispriječena duboko ukorijenjena tradicija - obrazovanje.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije