Zdravlje

U Srpskoj 83 osobe oboljele od hemofilije, potrebni kvalitetniji lijekovi

U Srpskoj 83 osobe oboljele od hemofilije, potrebni kvalitetniji lijekovi
Foto: N.N. | U Srpskoj 83 osobe oboljele od hemofilije, potrebni kvalitetniji lijekovi

BANJALUKA - U Republici Srpskoj živi 83 oboljelih od hemofilije tipa A, a svake godine otkrije se barem jedan slučaj ovog oboljenja i to obično kod novorođenčadi, izjavila je nacionalni koordinator za hemofiliju u Srpskoj Jelica Predojević Samardžić.

"Nekada takve pacijente otkrijemo još kao novorođenčad, a nekad nešto kasnije, sve zavisi od toga kako se manifestuje bolest i koliko ažurne pedijatre imamo u porodilištima koji znaju posumnjati na hemofiliju", dodala je Samardžićeva.

Ona je novinarima u Banjaluci, povodom obilježavanja 17. aprila - Svjetskog dana oboljelih od hemofilije, rekla da je prije sedam dana registrovan novi pacijent sa lakšim oblikom ove bolesti.

Hemofilija je, kako je navela, urođeni poremećaj koagulacije zbog čega se krv kod tih pacijenata sporo ili loše, ili u izvjesnim situacijama uopšte ne zgrušava.

"Riječ je o nedostatku specifičnog faktora koagulacije - faktora osam", rekla je Samardžićeva.

Prema njenim riječima, hemofilija je u 70 odsto slučajeva nasljedna bolest i prenose je žene, a nasljeđuju je i kliničku sliku ispoljavaju muškarci.

"U 30 odsto slučajeva hemofilija nastaje kod dječaka, a da prethodno niko u porodici nije imao hemofiliju, tako da ona nije isključivo nasljedna bolest. Obolijevaju muška djeca, a zavisno od težine oblika ona se manifestuje čak odmah po rođenju ili pojačanim krvarenjem u prvoj godini života", kaže Samardžićeva.

Ona je rekla da ukoliko pacijenti ne primaju terapiju, svaka povreda i krvarenje vode u sve teži deficit faktora osam, što dovodi do teškog krvarenja koje može ugroziti život pacijenta.

"Svako stanje u hemofiliji je potencijalno urgentno i tako se mora posmatrati", istakla je Samardžićeva i dodala da Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske mora imati dovoljne količine faktora osam i da on to uglavnom ima.

Boban Đurić iz Udruženja oboljelih od hemofilije Republike Srpske istakao je potrebu da oboljeli dobiju kvalitetnije lijekove.

"Mi za sada koristimo lijek - humani, to je lijek starije generacije koji je kvalitetan, ali nosi sa sobom određene rizike kako po pitanju infekcija, tako i povećane rizike od inhibitora", rekao Đurić.

On kaže da je pojava inhibitora kod oboljelih od hemofilije veliki problem, jer onda terapija gotovo nikako ne djeluje i tada dolazi do produženog krvarenja i ugrožavanja života oboljelog.

"Idemo ka tome da dobijemo kvalitetnije lijekove, kvalitetnije terapije i to je naša osnovna poruka koju želimo poslati danas povodom Svjetskog dana hemofilije", rekao je Đurić.

On je istakao potrebu da se omogući banjsko liječenje za oboljele od hemofilije, kao i omogućavanje operacije zglobova za oboljele sa oštećenim zglobovima da bi postali pokretljiviji, jer su osobe koje boluju od hemofilije često osobe sa invaliditetom.

Navodeći da se oboljeli od hemofilije suočavaju sa problemom da hematolozi propišu određenu količinu lijeka, a da s druge strane Fond za zdravstveno osiguranje pošalje manju količinu, Đurić je poručio da se takve stvari ne smiju dešavati jer od lijeka zavisi život oboljelih.

Udruženje oboljelih od hemofilije Republike Srpske obilježilo je danas u Banjaluci Svjetski dan oboljelih od hemofilije prikazivanjem videa "Uspješni hemofiličari Republike Srpske", predstavljanjem aplikacije "Dnevnik krvarenja" i diskusijom o ovoj bolesti.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije