Zdravlje

Pratite nas na Google news

U medicinskoj istoriji PMS se do 1931. nije spominjao

U medicinskoj istoriji PMS se do 1931. nije spominjao
Foto: N.N. | U medicinskoj istoriji PMS se do 1931. nije spominjao
N.N.

Džejn Jušer, profesor ženske zdravstvene psihologije sa univerziteta Western Sydney, tvrdi da je PMS (predmenstrualni sindrom) kulturološki. Kaže da je to "stanje proizvod zapadne culture" te da "nezapadnjačke" žene prijavljuju manje emocionalnih znakova PMS-a.

"Sve žene doživljavaju emocionalne tegobe tokom ciklusa. Međutim, pripisaće to mjesečnici ako se događa prije menstruacije, umjesto da za to okrive stvari poput ljubavnih odnosa ili poslovnog života", rekla je.

"Ono što znamo je to da su simptomi i bolesti uvijek kulturno locirani", dodala je.

Objašnjava kako se o PMS-u prvi put počelo raspravljati u Sjevernoj Americi 1931. godine, kada je ženama dijagnostifikovana "histerija", koja je bila povezana s njihovim reproduktivnim sistemom. Prije toga, takvo se stanje u medicinskoj istoriji nije spominjalo.

"Očekujemo da su žene lude, loše ili opasne u tom periodu, pa one osjećaju nervozu, razdražljive su i ljute, a onda za to krive svoja tijela. Žene iz drugih kulturnih konteksta ne prijavljuju emocionalne znakove PMS-a u toj fazi svog ciklusa, već počinju ako se presele u zapadne zemlje", prokomentarisala je.

"Žene zapravo proživljavaju ljutnju, depresiju i nevolje tokom čitavog ciklusa", zaključila je, a prenosi Daily Mail.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije