Zdravlje

U svijetu alternativa, ne postoji izgovor za lošiji izbor

U svijetu alternativa, ne postoji izgovor za lošiji izbor
Foto: N.N. | U svijetu alternativa, ne postoji izgovor za lošiji izbor

Živimo u doba alternativa, skoro bezbrojnih mogućnosti izbora, mogućnosti koje donose više odgovornosti. Više ne postoji opravdanje da niste mogli naći podatke ili saznati više o pitanju koje vas zanima.

Svaki izbor koji napravimo sada, u ovom trenutku, mora se zasnivati na činjenica-ma. Više nemamo luksuz reći da "nismo znali".

Pušenje je jedno takvo pitanje. Da li pušenje treba zabraniti ili ne, možda ograničiti, ali koliko, bolje za sve je da niko ne puši… Da, ali šta s više od milijardu pušača, ko-liko je trenutno na svijetu, a koji ne prestaju pušiti? Za njih je bolje da imaju alterna-tive. I dok na tržištima širom svijeta postoje mnogobrojne alternative pušenju, po-trošači, nažalost, ne istražuju sve mogućnosti koje postoje između, na primjer, e-ci-gareta ili vape i "heat, not burn" (zagrijava, ne gori), proizvoda, kao što je IQOS.

Iako se često izjednačava s e-cigaretama, iskustvo korištenja IQOS-a je sličnije kon-zumiranju klasičnih cigareta. Od senzorskog iskustva do ukusa, ovo su glavne razli-ke između IQOS-a i e-cigareta:

Duvan

Uz IQOS se koriste duvanske patrone koje sadrže pravi duvan, dok elektronske ci-gare koriste tečnost koja sadrži nikotin.

Filter

Umjesto plastike koju kod elektronskih cigareta pušači stavljaju u usta, kod duvan-skih patrona to je pravi filter, tako da i senzorski pušačima IQOS predstavlja prihva-tljiviju, manje štetnu alternativu pušenju.

Ritual

U stvari, za mnoge odrasle pušače važan dio pušenja je ritual. Od težine u ruci do vremena potrebnog za jednu cigaretu. IQOS traje koliko i obična cigareta (šest mi-nuta ili 14 dimova). Elektronska cigareta se, sa druge strane, može koristiti bez pres-tanka i po nekoliko sati.

Ukusi, potrebe i očekivanja pušača se razlikuju, zbog toga se i razvijaju različita al-ternativna rješenja koja će pomoći pušačima da, ako ne ostavljaju cigarete, bar pređu na manje štetne načine konzumiranja duvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije