Zdravlje

Ugasite "vatrenu" bol

Ugasite "vatrenu" bol
Foto: Ilustracija | Ugasite "vatrenu" bol

Žgaravica je simptom bolesti u probavnom sistemu ili neodgovarajuće prehrane koja je popraćena neugodnim žarenjem i boli iza prsne kosti. Srećom, i za nju postoji olakšanje. Povremena i blaga žgaravica nije zabrinjavajuća. Ona se liječi promjenama štetnih životnih navika i pomoću efikasnih preparata. Ako imate učestalu žgaravicu, tada treba da posjetite doktora.

Žgaravica nastaje zbog ulaska želučane kiseline u jednjak. U normalnim okolnostima, ušće jednjaka se prilikom gutanja opusti kako bi hrana prošla u želudac i zatim se stisne kako ništa ne bi iz želuca dospjelo nazad u jednak. Ako se donji sfinkter jednjaka previše opusti ili oslabi, želučane kiseline mogu dospjeti u jednjak i uzrokovati žgaravicu.

1. Čaj od đumbira

Prokuvajte u vodi očišćen i nasjeckan grumen đumbira (veličine palca), pustite da odstoji desetak minuta pa popijte. Ovaj je napitak djelotvoran protiv raznih vrsta upala, a smiriće i žgaravicu.

2. Banane

Ako osjećate simptome žgaravice, pojedite bananu. Ovo tropsko voće sadrži minimalne količine kiselina, pa tako štiti i smiruje nadraženi želudac.

3. Bademovo mlijeko

Ova zdrava alternativa klasičnom kravljem ili kozjem mlijeku pomaže da se neutrališu kiseline u želucu. S bademovim mlijekom smućkajte smuti u koji možete dodati jagode, banane i špinat.

4. Zobene pahuljice

Nadraženi želudac voli hranu bogatu prehrambenim vlaknima poput zobenih pahuljica. Ujutro počnite sa zdjelicom pahuljica, koja će vam dati energiju za dan i i ugasiti svaku eventualnu bol.

5. Komorač

U vruću vodu ubacite dvije kašičice sjemenki komorača. Pustite da odstoji pola sata, začinite medom i popijte. Za žgaravicu više nećete znati.

6. Kefir i aloe vera

Kašičicu soka od aloe vere pomiješajte s kefirom i pojedite za doručak. Ovo je odlična kombinacija koja umiruje probavni sistem, a uz to je poprilično ukusna.

7. Zeleno lisnato povrće

S povrćem je teško pogriješiti. Jedite što više zelenog lisnatog povrća poput brokula, šparoga, celera i karfiola, koje sadrže malo kiselina te su dobre u borbi protiv kiselina.

Šta treba izbjegavati:

Alkohol

Crni biber

Čokolada

Kafa

Masna hrana

Pržena hrana

Kečap

Senf

Sok od narandže

Pepermint

Gazirana pića

Sos od paradajza

Sirće

Agrumi

Luk crveni i bijeli

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije