Zdravlje

Umjesto nove aplikacije, treba vam više rekreacije

Umjesto nove aplikacije, treba vam više rekreacije
Foto: N.N. | Umjesto nove aplikacije, treba vam više rekreacije

S prvim sunčanim danima poslije duge zime i ljudi se bude zajedno s prirodom. Sve se polako obnavlja, što motiviše na buđenje iz zimskog sna, te je potreba za aktivnijom svakodnevicom neophodna.

Na pragu ulaska u proljeće topli čaj i filmske večeri kod kuće mogu se zamijeniti brojnim aktivnostima van kuće, koje su nedostajale prethodnih mjeseci.

Za prelazni period iz zime u proljeće je potrebno pripremiti tijelo i organizam. Vrijeme je došlo da se pozdravi sa zimom do sljedeće sezone i ujedno sa svim izgovorima koje smo koristili za vrijeme hladnog vremena. Ovo je idealan period za rekreaciju koja će pomoći da se ojača tijelo i imunitet.

Ako mislite da ima još vremena do ljeta i da sve stignete, varate se, jer sada je posljednji trenutak da se disciplinujete i krenete s treningom, ako želite vidjeti neke konkretne rezultate.

*Vrijeme je za detoks organizma i telefona

Kako biste na vrijeme spriječili osjećaj umora, najvažnije je očistiti tijelo i um od onih stvari koje umaraju. Za početak, potrebno je prilagoditi prehranu svakom godišnjem dobu. Vrijeme je da se odbace zimski obroci koji su "teški" za probavu i uvrstiti one namirnice koje će pomoći detoksikaciji organizma. Uključite što više sezonskog povrća i voća, koje možete kombinovati i kroz bogate i ukusne smutije.

Trudite se da u vašem obroku bude što više zelenih namirnica, za koje stručnjaci tvrde da su ključne za čišćenje organizma, što pomaže da održavate svoje tijelo svježim, a kožu ljepšom. Isto tako, da biste ostali pozitivni pred dolazak proljeća, "počistite" i svoju kontakt listu kada procijenite ko vam više oduzima energiju nego što vas inspiriše. Učinićete veliku uslugu i svom telefonu da "prodiše" ako obrišete aplikacije koje vam nisu potrebne i koje vam oduzimaju previše vremena.

*Započnite detoksikaciju…

GLADOVANJE - Od davnina je poznato da je gladovanje najbolji lijek za čišćenje organizma jer ima izuzetno pozitivan uticaj na opšte stanje organizma. Kako brzi način života i puno mentalnih aktivnosti ne dopuštaju baš čisto gladovanje, očistite organizam sljedećim mješavinama.

Med + matičnjak

Matičnjak je vrlo važna biljka jer predstavlja izvanredno sredstvo za sva srčana oboljenja, oživljava i jača srce, a uz to čisti i krv. Za pročišćenje krvi preporučuje se mješavina matičnjaka i meda (osušite i sameljite listove matičnjaka i dodajte ih medu) koja se uzima drvenom kašičicom pola sata prije obroka, tri puta dnevno.

Čišćenje jetre žalfijom!

Ova se biljka upotrebljava za čišćenje krvi, posebno jetre, kod bolesti bubrega i protiv noćnog znojenja. Osim toga odličan je lijek kod upale grla, mjehura, kod vaginalnih problema. Odličan je antibiotik širokog spektra i daje dobre rezultate kada se upotrebljava za liječenje reumatizma. Ukoliko ste ove zime uživali u mesu, obilnijem unosu alkohola, slatkišima, očistite organizam uz pomoć ovog čaja. U praznu posudu za čaj stavite punu supenu kašiku žalfije, pa prelijte s pola litre proključale vode. Poklopite i ostavite da stoji najmanje deset minuta.

*Tijelo i lice

Koža tokom zime podnosi oštre vremenske uslove koji mogu ostaviti traga ako se o njoj ne vodi briga.

Prije svega zdrava prehrana je ključ lijepog izgleda te bi svi svakako trebalo ponovo da se počnu pridržavati zdravijeg režima, a slatke poslastice i tešku hranu smanje. Sada je pravo vrijeme za detoksikaciju organizma i novi početak, a koža će zahvaliti na potrebnim nutrijentima svojim sjajnim i zdravim izgledom.

PILING - Poznato je kako je piling kože lica potreban da bi se uklonile odumrle ćelije i očistio površinski sloj kože, no često se zaboravlja na kožu tijela. Osim što će vaša koža izgledati ljepše i biti meka na dodir, redovna eksfolijacija osigurava lakše tamnjenje tokom ljetnih mjeseci te uravnotežen izgled kože.

HIDRATACIJA - Koliko god se hidratacija činila uobičajenom, ona je ključna za zdrav izgled vaše kože. Pobrinite se da ne osjetite zatezanje kože i ne ustručavajte se koristiti ulja lagane teksture u dnevnoj rutini. Prirodna ulja poput ulja košpica marelice, jojobe ili sjemenki grožđa osiguravaju optimalnu hidrataciju za vašu kožu. Najbolje ih je koristiti kao noćnu njegu, dok ujutro možete nastaviti s uobičajenom kremom za lice.

*U zdravom tijelu zdrav duh

Zdravlje je dragocjeno, vrijeme brzo prolazi i potrebno je napraviti što više kako biste ga što duže zadržali. Vježbanje će takođe riješiti brojne probleme koje možda već imate, od bolova u leđima do problema s mentalnim zdravljem.

Vježbanje ima blagotvoran učinak na vaše psihičko zdravlje. Budući da se tokom fizičkih aktivnosti proizvode hormoni koji su odgovorni za dobro rasploženje, vježbanje će pomoći u nošenju s brojnim psihičkim poteškoćama. Osim toga, ne morate vježbati sami, tako da, osim vašeg zdravlja i duha, može prosperirati i vaš društveni život.

VJEŽBE:

Pet klasičnih, ali vrlo efikasnih vježbi s kojima možete krenuti, a pritom učiniti puno za svoje tijelo.

1. Split čučanj s podignutom nogom (Bulgarian Split Squat)

Originalnog naziva Bulgarian Split Squat, vježba je koju svjetski fitnes stručnjaci smatraju najboljom vježbom za noge. Ovo je vježba u kojoj intenzivno radi donji dio tijela i najefikasnije se oblikuju stražnjica i bedra. Ako želite povećati opterećenje, uzmite tegiće u ruke i paralelno radite i biceps, kako biste oblikovali i ruke.

2. Sklekovi (Push-Up)

Sklekovi su jedna od najosnovnijih vježbi koje većina nepravedno potcjenjuje. Ovo je vježba koju nijedna osoba ne bi trebalo da preskače jer se radi o vježbi koja učvršćuje cijelo tijelo. Dosta žena preskoči ovu vježbu jer su u strahu da će im previše ojačati ruke, no to je zabluda. Tokom "običnih" sklekova rade vam mišići cijelog tijela i nema straha da će vam ruke previše ojačati.

3. Marinci (Burpee Row)

Treneri uvijek svojim polaznicima preporučuju da praktikuju vježbe u kojima radi što veći broj grupa mišića, a jedna od najboljih i najpoznatijih za cijelo tijelo su definitivno marinci ili Burpees.

4. Čučanj potisak (Dumbbell Thruster)

Ako vam je dosta klasičnih čučnjeva, naš savjet vam je da uzmete tegiće u ruke, odnosno na ramena te ih nakon čučnja eksplozivno podignite u vazduh kako biste protresli baš svaki dio svog tijela. Oduševićete se kako će se vaše tijelo osjećati snažno nakon ove vježbe. S ovom vježbom takođe oblikujete cijelo tijelo i rezultate ćete vidjeti vrlo brzo ako budete ustrajni.

5. Most (Glute Bridge)

Još jedna vrlo efikasna vježba za stražnjicu - most. Lezite na leđa, stavite tegiće, šipku, medicinsku loptu ili nešto slično na svoje kukove te krenite podizati stražnjicu u vazduh. Brzo ćete osjećati kako ona gori, a varijacija ove vježbe ima puno, stoga možete izabrati onaj oblik koji vama najviše odgovara. Kombinujte ih nekoliko tokom treninga i "zapalite" navedene mišiće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije