Zdravlje

Pratite nas na Google news

Uspješno testirana vakcina protiv opasne hlamidije trahomatis

Uspješno testirana vakcina protiv opasne hlamidije trahomatis
Foto: Ilustracija | Uspješno testirana vakcina protiv opasne hlamidije trahomatis
Srna

Britanski naučnici uspješno su testirali vakcinu protiv polno prenosive bolesti hlamidije trahomatis, koja u Velikoj Britaniji, na godišnjem nivou, čini polovinu svih dijagnostifikovanih polnih infekcija.

Riječ je o prvoj vakcini ovog tipa testiranoj na ljudima.

Stručnjaci ističu da će biti potrebna dodatna testiranja i istraživanja da bi se pokazalo u kolikoj je mjeri vakcina efikasna i kolika doza je potrebna, piše časopis "Lancet infectious diseases".

Hlamidijska infekcija najraširenija je i po ljudsku plodnost najpogubnija polno prenosiva bolest.

Stručnjaci je nazivaju "tihom epidemijom", jer djeluje podmuklo, najčešće bez uočljivih simptoma, a postaje vidljiva tek nakon što se razviju ozbiljne posljedice.

Ona, osim genitalne infekcije, može uzrokovati i trahom, bolest oka koja je glavni uzrok sljepoće u svijetu, te polno prenosivu bolest lymhogranuloma venereum, proširenu u tropskim i suptropskim zemljama.

Ako se ne liječi antibioticima, hlamidija može da izazove ozbiljne komplikacije te dovede do teških medicinskih, psihosocijalnih i ekonomskih posljedica na žene, muškarce, bebe i cijeli sistem zdravstvene zaštite.

Posljedice kod žena mogu biti vanmaternična trudnoća, spontani pobačaji ili neplodnost. Ako se na vrijeme ne otkrije i ne liječi, hlamidijska infekcija postaje hronična, navodi BBC.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije