Zdravlje

Uz Volumetriks dijetu jedite sve i gubite kilograme

Uz Volumetriks dijetu jedite sve i gubite kilograme
Foto: Ilustracija | Uz nevjerovatnu Volumetriks dijetu jedite sve i gubite kilograme

Volumetriks dijeta je jedan od najpopularnijih dijetalnih programa u ovoj godini. Jedan od razloga zašto je to tako je sigurno činjenica da na ovoj dijeti možete jesti poprilične količine hrane, a i dalje mršati.

Ovaj dijetalni program osmislila je doktor Barbara Rols, a za razliku od svih ostalih dijeta, koje su uglavnom restriktivne i zahtijevaju poprilično odricanje, pomoću ove dijete ljudi pronalaze hranu u kojoj mogu uživati ne mareći za količine, a i dalje gubiti kilograme.

Rolsova kaže da je glavni cilj ove dijete ostati sit, a to nije teško postići ako jedete pravu hranu.

Naime, sitost izaziva vrsta namirnice i količina koju pojedete, nikako broj kalorija ili proteina i ugljenih hidrata koje ste unijeli tokom obroka. Poenta je da jedete hranu koja će vas zasititi, a da pritom ne unesete veliki broj kalorija.

Ono što je potpuno nevjerovatno kod ove dijete jeste što ćete u pojedinim slučajevima jesti čak i više nego što ste navikli, a opet ćete gubiti kilograme.

Treba napomenuti da pomoću ove dijete nećete izgubiti veliki broj kilograma u samom početku, ovo je više dugoročni plan ishrane čiji rezultati će ostati dugo i kilogrami se neće vraćati.

Šta možete, a šta ne možete jesti na volumetriks dijeti?

Možete jesti gotovo sve što poželite, ali treba da obratite pažnju na broj kalorija u određenoj količini hrane. Hrana koja sadrži visoku gustinu energije obično ima i veći broj kalorija na maloj količini, dok hrana sa manjom gustinom energije obezbjeđuje manje kalorija na veću količinu.

U ovoj dijeti namirnice se dijele u četiri kategorije:

*Prva kategorija uključuje voće, povrće koje ne sadrži skrob (brokoli, paradajz, gljive) i bistre supe.

*Kategorija dva uključuje razumne porcije  žitarica (smeđa riža, integralna tjestenina), bjelančevine, mahunarke i mliječne proizvode sa manje masnoće.

*U treću kategoriju spadaju sasvim male količine namirnica poput hljeba, deserata, sireva i masnijeg mesa.

*Posljednja kategorija uključuje male porcije pržene hrane, slatkiša, orašastih plodova i masti.

Svakog dana trebalo bi da imate tri obroka, dvije užine i jedan desert.

Samo pijenje tečnosti nije dovoljno jer na taj način utolite žeđ, ali ne i glad.

Kad je u pitanju alkohol, možete ga piti povremeno u malim količinama, ali treba da znate da alkohol sadrži zaista veliki broj kalorija na zaista male količine i treba da budete posebno oprezni.

Rezultati i trud

S obzirom na to da je dijetu osmislila žena koja je školovani nutricionista, onda ne treba sumnjati u njenu efikasnost i svaki nutricionista će vam preporučiti da se hranite na ovaj način, odnosno da smanjite unos kalorija i masti, a da unosite veće količine voća i povrća.

Ova dijeta je veoma fleksibilna i bez ikakvih problema je možete prilagoditi vašem načinu života. Sve što treba da uradite jeste da prepoznate kad ste siti i pametno birate hranu koju jedete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije