Zdravlje

Više od pola miliona djece nevakcinisano protiv ospica

Više od pola miliona djece nevakcinisano protiv ospica
Foto: N.N. | Više od pola miliona djece nevakcinisano protiv ospica

LONDON - Više od pola miliona djece u Velikoj Britaniji nije dobilo vakcinu protiv ospica između 2010. i 2017. godine, rezultati su istraživanja koje je sproveo UNICEF.

Direktor britanske Službe za zdravlje (NHS) Sajmon Stivens upozorio je ranije da je broj oboljelih od ospica učetvorostručen i zatražio od roditelja da vakcinišu djecu.

"Ljudi koji odbijaju vakcinaciju predstavljaju sve veću opasnost po društvo", rekao je Stivens.

Prema podacima UNICEF-a, 169 miliona djece u svijetu između 2010. godine i 2017. godine nije dobilo prvu dozu vakcine protiv ospica.

UNICEF ističe da brojni razlozi, uključujući neiformisanost, skepsu o pitanju imuniteta i slab pristup vakcinama, dovode do negativnih stopa vakcinisanosti širom svijeta.

U izvještaju UNICEF-a je navedeno da je među razvijenim zemljama najviše nevakcinisane djece u SAD, i to 2.593.000, a slijedi Francuska sa 600.000 i Velika Britanija, gdje 527.000 djece nije dobilo prvu dozu zaštite protiv ospica.

U Nigeriji četiri miliona djece nije vakcinisano protiv ospica.

Direktor UNICEF-a Henrijeta For rekla je da će virus ospica uvijek naći put do nevakcinisane djece.

"Ukoliko smo ozbiljni u namjeri da izbjegnemo širenje ove opasne, ali zaustavljive bolesti, potrebno je da vakcinišemo svako djete i u bogatim i u siromašnim zemljama", naglasila je Forova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije