Zdravlje

Više od polovine pacijenata sa simptomima benigne hiperplazije ima erektilnu disfunkciju

Više od polovine pacijenata sa simptomima benigne hiperplazije ima erektilnu disfunkciju
Foto: Ustupljena fotografija | Više od polovine pacijenata sa simptomima benigne hiperplazije ima erektilnu disfunkciju

Benigna hiperplazija prostate predstavlja benigno uvećanje prostate uzrokovano rastom novih ćelija prostate. Spada u grupu dobroćudnh tumora, a u osnovi je fiziološko stanje i ne smatra se bolešću sve dok se ne počnu javljati simptomi.

Faktori rizika za nastanak ovog oboljenja su mnogobrojni. Na neke poput životne dobi i genetike ne može se uticati, a neke kao što su debljina, fizička aktivnost, prehrana ili upala se ipak može uticati. Smetnje koje se mogu pojaviti kreću se od minimalnih, do onih koje mogu značajno narušiti kvalitet života i zdravlje muškarca

Simptomi: Iako se najčešće prvi simptomi benigne hiperplazije prostate javljaju u vidu poremećaja mokrenja, poput čekanja na početak mokrenja, spontanog prekidanja mlaza, mokrenja u kapima, te urgentnog i noćnog mokrenja, ne treba se zanemariti još jedan značajan simptom, a to je erektilna disfunkcija. Nažalost o ovoj temi se ne priča dovoljno, jer se još uvijek smatra tabu temom.

Međutim, zdravlje ne poznaje zabranjene teme, a činjenica koja stoji je da se sa benignom hiperplazijom prostate i erektilnom disfunkcijom suočava veliki broj savremenih muškaraca, prevashodno onih srednje i starije životne dobi.

Foto: Ustupljena fotografija

U prilog tome govori i istraživanje da 80% muškaraca koji imaju erektilnu disfunkciju imaju i simptome benigne hiperplazije prostate, te da više od polovine pacijenata sa simptomima benigne hiperplazije ima erektilnu disfunkciju. Što znači da svaki drugi muškarac, uključujući i muškarcce srednjih godina, koji ima simptome benigne hiperplazije prostate ima i probleme sa postizanjem adekvatne erekcije.

Pojava erektilne disfunkcije kod pacijenata sa benignom hiperplazijom prostate je ne samo zdravstveni problem, nego on ima i veliki uticaj na kvalitet života kako muškarca zbog gubitka samopouzdanja, neraspoloženja, stanja depresije, tako i njihovih seksualnih partnera koje se osjećaju odgovornim za nastali problem.

Terapija: Nove terapijske smjernice, urađene prema preporukama vodiča za terapiju benigne hiperplazije prostate sa ili bez erektilne disfunkcije i simptoma donjeg urinarnog trakta uključuju alfa blokatore (tamsulozin, doksazosin), inhibitore 5 alfa reduktaze (finasterid, dutasterid), inhibitore fosfodiesterze u koje spada tadalafil. Iako se u višim dozama primjenjuje kao lijek u tretmanu erktilne disfunkcije, studije su pokazale da se njegovom svakodnevnom primjenom u niskoj dozi, postiže značajan terapijski odgovor u liječenju simptoma uzrokovanih benignom hiperplazijom prostate. Zbog toga je tadalafil u dozi od 5 mg uvršten u nove terapijske smjernice za liječenje benigne hiperplazije prostate.

Kao dio savremene terapije za liječenje simptoma benigne hiperplazije prostate sa ili bez erektilne disfunkcije, ovaj lijek je dostupan pacijentima u Bosni i Hercegovini, a dobra vijest je da se nalazi i na listi lijekova Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Ukoliko se prepoznaju simptomi, od velike važnosti je da se pacijenti jave urologu i u otvorenom razgovoru objasne šta ih muči. Ponavljam da ne postoje tabu teme kada je riječ o zdravlju, a otvorenost jeste najbolji način da se dobije pravovremena i adekvatna terapija, spriječi razvoj komplikacija i poboljša kvalitet života.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije