Zdravlje

Vitaminom D do potomstva

Vitaminom D do potomstva
Foto: silviarita/Pixabay | Vitaminom D do potomstva

​Parovi koji se bore sa problemom začeća povećali bi svoje šanse za potomstvom boraveći na suncu, ne samo zbog opuštanja, već i zbog boljeg reproduktivnog zdravlja, tvrde naučnici Univerziteta Graz.

Vitamin D, koji je poznat kao sunčev vitamin, ključan je za ravnotežu polnih hormona i poboljšanja broja spermatozoida kod muškaraca.

Pod uticajem vitamina D koji se stvara u kostima pri sunčanju, nivoi ženskog polnog hormona progesterona povećavaju se za 13%, a estrogena za 21%, što pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa i olakšava začeće.

Takođe, vitamin D stimuliše proizvodnju muškog polnog hormona testosterona, čime jača libido muškarca. To objašnjava zašto su tokom zime stope začeća u padu a na svom vrhuncu ljeti, kažu austrijski naučnici. Zima utiče i na reproduktivni sistem žena, koje tada manje ovuliraju i njihova jajašca imaju manje šanse za uspješnu implantaciju u maternici.

Naučnici su do ovih saznanja došli uz pomoć studije na preko 2 300 ljudi, a to su potvrdile i brojna istraživanja na životinjama. Kod glodara šanse za začeće opadaju za 73% ukoliko nisu izloženi sunčevoj svjetlosti, a nedostatak vitamina D dokazano ugrožava razvoj podmladaka.

Iako se vitamin D može pronaći u jajima, ribljem ulju i životinjskoj jetri, više od 80% dnevnih potreba organizam proizvodi se pod uticajem UVB zraka, koje tijelo upija preko kože, prenosi Ljepota&Zdravlje. 

"Ljudi bi mogli više vremena provoditi na suncu uz adekvatnu zaštitu, te tako povećati svoje izglede za proširenje porodice", naglasila je voditeljka studije, dr. Elisabeth Lerchbaum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije