Zdravlje

Vještačka inteligencija napravila novi super-antibiotik

Vještačka inteligencija napravila novi super-antibiotik
Foto: N.N. | Iustracija

Sve je više virusa i bakterija koji su otporni na antibiotike, a najviše zbog neodgovornog uzimanja lijekova, i liječenja bez asistencije stručnjaka. Jedan model mašinskog učenja bi to mogao da promijeni, budući da je već identifikovao snažan lijek koji uništava mnoge od bakterija koje su otporne na obične antibiotike.

Novi lijek je identifikovala grupa MIT eksperata, a tokom laboratorijskih testiranja se pokazalo da antibiotik ubija mnoge od bakterija koje izazivaju neke od najozbiljnijih bolesti na svijetu, uključujući i neke od lanaca koji su otporni na sve poznate antibiotike. 

Kompjuterski model koji je korišćen u projektu dizajniran je tako da može da skenira više od 100 miliona hemijskih komponenti, i to za samo nekoliko dana, te sa spiska izabere antibiotik koji se razlikuje od postojećih, zahvaljujući čemu može da uništava i one bakterije koje su u međuvremenu postale otporne.

Eksperti tvrde da se radi o veoma moćnom antibiotiku, a tokom istraživanja je otkriveno još nekoliko kandidata koji obećavaju i koji će uskoro biti testirani. 

Mašinsko učenje zaslužno za ovaj uspjeh korak je u budućnost, te brža istraživanja, budući da je ovakav način analiziranja različitih hemijskih sastojaka daleko efikasniji od tradicionalnih istraživanja, pa kraće traje i manje košta.

(PC Press)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije