Zdravlje

Vještačka inteligencija pomaže: Krvni test mogao bi predvidjeti Parkinsonovu bolest

Vještačka inteligencija pomaže: Krvni test mogao bi predvidjeti Parkinsonovu bolest
Foto: Pixnio | Vještačka inteligencija pomaže: Krvni test mogao bi predvidjeti Parkinsonovu bolest

​Jednostavan krvni test mogao bi predvidjeti Parkinsonovu bolest sedam godina prije nego što se simptomi pojave, označavajući "veliki korak naprijed" u dijagnostifikovanju te bolesti.

Istraživači vjeruju da bi rano predviđanje i dijagnoza pomogli u nalaženju terapija koje bi mogle usporiti ili zaustaviti Parkinsonovu bolest.

Test koristi vještačku inteligenciju (AI) za predviđanje bolesti, koja je uzrokovana odumiranjem nervnih stanica u dijelu mozga koji kontroliše kretanje.

Kada ove nervne stanice odumru ili budu oštećene, gube sposobnost stvaranja hemikalije koja se zove dopamin.

Oboljeli od Parkinsonove bolesti trenutno se liječe nadomjesnom terapijom dopaminom nakon što su već razvili simptome, poput tremora ili usporenog kretanja.

Smatra se da bi rana dijagnoza i liječenje pomogli u zaštiti moždanih stanica koje proizvode dopamin.

"Određivanjem osam proteina u krvi možemo identifikovati potencijalnu Parkinsonovu bolest kod pacijenata nekoliko godina ranije", rekao je koautor studije dr Majkl Bartl, iz Univerzitetskog medicinskog centra Goetingen i bolnice Paracelsus-Elena u Kaselu, zajedno s doktoricom Dženi Halkvist, s UCL-ovog Instituta za neurologiju.

"To znači da bi se terapije lijekovima potencijalno mogle dati u ranijoj fazi, što bi moglo usporiti napredovanje bolesti ili čak spriječiti da se ona pojavi."

Profesor David Dekster, direktor istraživanja u Parkinson‘s UK - britanskoj organizaciji za istraživanje i podršku oboljelima od te bolesti, rekao je: "Ovo istraživanje, koje sufinansira Parkinson‘s UK, predstavlja veliki korak naprijed u potrazi za konačnim i pacijentima prilagođenim dijagnostičkim testom za Parkinsonovu bolest", prenosi "Slobodna Dalmacija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije