Zdravlje

Vrućina utiče na zdravlje, glavobolje izbjegnite na ovih pet načina

Vrućina utiče na zdravlje, glavobolje izbjegnite na ovih pet načina
Foto: N.N. | Vrućina utiče na zdravlje, glavobolje izbjegnite na ovih pet načina

Visoke temperature mogu da budu okidač za snažne glavobolje. Izbjegnite ih na ovih pet načina.

Jaka Sunčeva svjetlost nadražuje moždane nerve. To može prouzrokovati glavobolje, ali i biti okidač za migrene. Nošenje naočara stoga je preporučljivo. Takođe, važno je nositi šešir ili kapu, kako bi se zaštitili krvni sudovi i nervi na čelu.

Voda i slane grickalice spašavaju

Kada se znojimo naše tijelo gubi tečnost i važne minerale. Povećava se protok krvi u koži i smanjuje se krvni pritisak, uzrokujući tako glavobolje kod nekih ljudi. Takođe, kada je vruće preporučuje se ispijanje bar jednog litra vode više dnevno nego što je uobičajeno. Grickanje slane užine, poput štapića, pomaže u nadoknađivanju potrošenih minerala.

Prilagodite se temperaturi

Velika temperaturna razlika između vazduha i onog iz zatvorenih klimatizovanih prostora potencijalni je okidač za glavobolje. Ako je razlika veća od pet stepeni, preporučuje se da obučete dodatni sloj odjeće kako bi vam bilo toplo sve dok se vaše tijelo ne aklimatizuje na niže temperature.

Manje parfema i mirisnih losiona

Mirise bolje osjetimo kada je vruće, stoga će ljudi koji pate od migrene biti dodatno osjetljivi na to. Imajte na umu i izaberite losione bez mirisa.

Sporije ispijajte hladne napitke

Nešto vrlo hladno u vašim ustima može biti zaslužno za takozvani ”brain freeze” ili sladolednu glavobolju. Stoga bi se hladna hrana i napici trebalo konzumirati sporije.

(24 sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije