Zdravlje

Vrućine vam kvare san, ovi savjeti mogu pomoći

Vrućine vam kvare san, ovi savjeti mogu pomoći
Foto: Pixabay | Vrućine vam kvare san, ovi savjeti mogu pomoći
N.N.

Spavanje tokom ljetnjih vrućina i te kako može biti izazovno, ali ne i nemoguće. Vjerovatno vam se ovih dana svi žale na to kako loše spavaju, a vjerovatno ste i sami iskusili probleme sa snom.

Nebitno da li je u pitanju loša ventilacija, kvar na klima uređaju ili do vaše spavaće sobe jednostavno ne dopire dovoljna količina svježeg vazduha, velika je vjerovatnoća da se ovih dana prevrćete po krevetu.

Prema stručnjacima, idealna temperatura za dobar noćni odmor je između 15 i 19 °C. Međutim, to nije uvijek tako lako postići tokom ljeta. Ipak, imamo rješenje.

Razmislite o upotrebi ventilatora

Ako vaša spavaća soba nema klima uređaj, ventilator neće biti adekvatna zamjena, ali kad su vrućine velike, napraviće promjenu u temperaturi. Nemojte ga staviti odmah pored kreveta. Postavite ga ispod otvorenog prozora okrenutog ka napolju kako bi uklanjao vruć vazduh iz spavaće sobe.

Nabavite memorijsku pjenu

Kvalitetan nadmadrac dizajniran da vas rashladi idealan je za spavanje tokom ljetnih vrućina. Zapravo, kupovina jednog takvog može biti djelotvornija od zamjene madraca. Tako održavate tjelesnu temperaturu nižom tokom toplijih mjeseci, a tokom hladnijih mjeseci vam je toplije.

Spavajte bez pokrivača

Nema razloga da koristite deke ili tople pokrivače. Ako ne možete da spavate bez pokrivača, birajte što laganiji.

Odbacite teške pidžame

Spavanje tokom ljetnih vrućina može biti olakšano ukoliko izaberete laganiju potkošulju umjesto pidžame.

Sklonite mobilni telefon i isključite lampe

Kad je veoma vruće, i gašenje svjetla, laptopa i uklanjanje telefona i te kako pomaže. Dakle, punite uređaje izvan spavaće sobe i isključite sve što možete.

Češće se tuširajte

Tuširajte se mlakom (ne hladnom) vodom neposredno prije spavanja kako biste spustili tjelesnu temperaturu. Nekima prija da spavaju s mokrom kosom, ali, naravno, nije nužno.

Spavajte u prizemlju

Ako živite u porodičnoj kući pa je vaša spavaća soba na spratu, a u sobi se vam je poprilično zagušljivo, pokušajte da spavate u prizemlju. Spustite roletne kako vas (pre)rano ujutro ne bi probudilo sunce.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije