Zdravlje

Pratite nas na Google news

Za bolna leđa vježbe mogu biti učinkovitije od lijekova

Za bolna leđa vježbe mogu biti učinkovitije od lijekova
Foto: Image by StockSnap from Pixabay | Za bolna leđa vježbe mogu biti učinkovitije od lijekova
N.N.

Ako često imate problem sa bolnim leđima onda trebate vježbati, tako kaže sve veći broj istraživanja, jer vježbanje, uprkos bolnim leđima, ne samo da je dopušteno već može poboljšati zdravlje i umanjiti bol.

Mnogi koji su iskusili hroničnu bol u leđima probali su sve: od lijekova, masaže, kiropraktike… No, rezultati su obično kratkotrajni. Iznenađujuće, nekoliko novijih istraživanja sugeriše da bi većina ljudi koja pati od ovog problema trebala pokušati s vježbama koje učvršćuju leđne mišiće. Iako će u početku takva praksa najvjerovatnije povećati bol, dugoročno će olakšati tegobe.

Istraživanje provedeno na Univerzitetu Cornell u Njujorku pokazalo je da su pacijenti s ozljeđenim diskom koji su izvodili posebno kreirane vježbe za leđa osjećali jaču bol tokom prve tri sedmice vježbanja, za razliku od kontrolne grupe koja je pila samo lijekove. No, dugoročno, tačnije nakon godinu dana, njihova s bol umanjila za polovicu, dok se kod druge grupe ona smanjila samo za 30 odsto.

Uvijek pod nadzorom doktora

Naravno, i prije se savjetovala vježba kod bolova u leđima. No, napominjalo se da s njom treba prestati ako osjetite bol. Sada doktori savjetuju da nastavite čak i ako vas boli. Naime, oni smatraju da kod učestalih bolova mišići brzo oslabe i atrofiraju jer ih izbjegavamo koristiti. Stoga je normalno da nešto što dugo nije bilo aktivno, jednom kada se počne kretati, uzrokuje napetost i bolove. Naravno, ako se javi oštra bol, upravo onakva kakvu pokušavate izliječiti nešto ne radite ispravno. Stoga vježbanje uvijek mora biti pod nadzorom stručnjaka.

Veći intenzitet vježbi, manja bol

Naučnici još nisu sigurni na koji način vježbanje olakšava bol, no rezultati se ne mogu zanemariti. Samo na medicinskom fakultetu na Harvardu 2000 pacijenata godišnje koji prolaze rehabilitaciju dokazuje istinitost tih pretpostavki. Naime većina koja je vježbala, čak i ako su pritom osjetili bol, s vremenom su mogli povećati intenzitet vježbi, a bol im se istovremeno smanjivala.

(elle.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije