Zdravlje

Za ljetni detoks ove namirnice uvrstite u prehranu

Za ljetni detoks ove namirnice uvrstite u prehranu
Foto: N.N. | Za ljetni detoks ove namirnice uvrstite u prehranu

Živjeti zdravije i izgledati bolje - tome svako teži, ali mnogi nisu spremni usvojiti zdrave navike koje su preduslov za to. Ako, pak, želite to mijenjati onda počnite sa uvođenjem nekoliko zdravih namirnica u prehranu i vrlo brzo primijetit ćete i osjetiti promjene u sebi i na sebi...

Godišnji odmori pravo su vrijeme da se posvetite sebi, svome tijelu, izgledu i zdravlju. Donosimo pregled pet namirnica koje će blagotvorno uticati na vaš organizam. Neke konzumirajte same, a neke možete i kombinovati.

Primjera radi, prema ajurvedi, na kraju svakog obroka preporučuje se jedna kašika mješavine svježeg đumbira, meda, limuna, kurkume i himalajske dsoli, jer će vam ta kombinacija pomoći da lakše provarite ručak. A evo još par „magičnih“ sastojaka…

Đumbir - Poznat je kao čudotvorna namirnica, koja obiluje vitaminima i mineralima te izvlači otrove iz organizma.

Kamena sol - Stimulira probavne sokove i izvlači toksine: preporučuje se otopiti zrno kamene soli na jeziku svako jutro i popiti s malo mlake vode.

Basmati riža - Pomaže tijelu da se riješi toksina, a njena sluz oblaže i obnavlja želudac.

Limun - Testirajte 24-satni detox s limunom. Napravite limunadu od 2 kašike limunovog soka, 3 dl mlake vode, prstohvatom kajenskog bibera i čajnom kašikom javorovog sirupa, koju ćete popiti svježu ujutro, deset minuta prije doručka, za međuobrok, te dva sata prije spavanja. Za doručak taj dan jedite nešto lagano poput jogurta s voćem, ručajte ribu na žaru pokapanu limunovim sokom, a večeru preskočite.

Mungo grah - Djeluje blagotvorno na jetru, te je bogat mineralima i vitaminima.

(Elle.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije