Zdravlje

Za ovaj napitak mislimo da je zdrav, ali goji kao i krofne

Za ovaj napitak mislimo da je zdrav, ali goji kao i krofne
Foto: Pixabay/silviarita | Za ovaj napitak mislimo da je zdrav, ali goji kao i krofne

Rado ga pijemo, često naručujemo, mislimo da je zdrav, ali nije. Priča o đusu, napitku za koji većina misli da je koristan za zdravlje.

Đus ima 36 grama šećera po čaši, što je otprilike isto koliko i tri veće krofne, navodi sajt eatthis. Sok od narandže je bogat vitaminom Ce, ali je pun fruktoze, šećera koji se nalazi u voću, a naš organizam ga lako apsorbuje.

Studije povezuju visoku konzumaciju fruktoze sa opasnom masnoćom oko stomaka, ali i sa insulinskom rezistencijom. Veliki unos fruktoze u organizam može da poremeti metaboličke procese.

Voće je neophodno u ishrani

Bogato je antioksidansima koji se bore protiv opasnih slobodnih radikala. Voće ima puno vlakana, vitamina i minerala. Voće u ishrani, održava vitku liniju i smanjuje rizik od gojaznosti.

Stručnjaci ističu da kada jedete svježe voće, za razliku od soka od narandže, dobijate mnogo vlakana. Ova vlakna štite i istovremeno usporavaju varenje voćnog šećera u organizmu, a to sprečava porast šećera u krvi. Šećeri iz soka nemaju vlakna, pa se brzo metabolišu.

Nutricionistkinja iz Njujorka, Izabel Smit, ističe da je voće svakako zdravo, ali da treba paziti jer voće sadrži šećer. Ako pretjeramo sa voćem i jedemo ga u velikim količinama, ono može da podigne nivo šećera u krvi, kao i voćni sokovi.

Ako želite da smanjite rizik od gojaznosti i dijabetesa, a volite sok, možete da stavite krišku narandže u čašu vode i nećete morati da brinete o kalorijama ili šećeru, savjet je nutricionista.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije