Zdravlje

Za ovu hranu mislimo da je zdrava, ali ova doktorica to negira

Za ovu hranu mislimo da je zdrava, ali ova doktorica to negira
Foto: Shutterstock | Za ovu hranu mislimo da je zdrava, ali ova doktorica to negira

Na društvenim mrežama je nedavno osvanuo jedan interesantan video doktorke Braun, koja redovno dijeli zdravstvene savjete i otkriva neke manje poznate činjenice.

U ovom videu, ona pominje pet namirnica za koje mnogi misle da su zdrave i prva su asocijacija na zdravu ishranu i dijete. Kako navodi, čak je i voće na njenoj listi.

Iz "perspektive insulinske rezistencije", dr Braun je izjavila da i voće i voćni sokovi predstavljaju jednu "očiglednu prijetnju po zdravlje".

@drmidge Healthier alternatives to some “healthy” foods. #insulinresistance #healthyfoods  original sound - Dr. Midge MD FRCPC

"Da li ste znali da neki voćni sokovi imaju šećera koliko i limenka gaziranog soka?", započela je ona.

Voćnom soku takođe nedostaju vlakna, koja prate unos jednog celog komada voća - ali čak ni "prirodni slatkiši" nisu bezbedna opcija, kako kaže dr Braun.

"Voće danas, čak i povrće, nije ni približno zdravo, kao što je bilo davno u prirodi. Napravljeno je da bude veće, slađe i 'manje vlaknasto', a sve to utiče na nivo šećera u krvi - navodi ona.

Cijeđeni sokovi i voće

Cijeđene sokove posmatra kao vodu sa dosta šećera, a preporučuje da umesto sokova, uvek treba izabrati da se pojede cijela voćka. Naravno, ovo se ne odnosi na to kada vi sami cijedite sokove, već kada kupujete flaširane "cijeđene" sokove.

Navela je da neko voće poput manga, ananasa, banane i grožđa treba "konzumirati kao desert". Ovo voće pokušajte da zamijenite jabukom, jagodom i bobičstim voćem. Odrasli bi trebalo da jedu oko dvije šolje voća dnevno.

Ovsena kaša i ovseno mlijeko

Dr Braun je opisala da u ovakvom obroku postoji visok nivo ugljenih hidrata i šećera, a da ne pominjemo uključivanje konzervansa, emulgatora prisutnih u ovsenom mleku. I, na sličan način, doktorka je "osudila" ovsene pahuljice, što je "kontroverzna" preporuka za dijabetičare, koji moraju da ograniče potrošnju ugljenih hidrata. Iako je ovsena kaša hrana sa niskim glikemijskim indeksom, određene sorte - posebno sa dodatkom šećera - nisu idealne za ljude koji paze na nivo šećera u krvi.

Iako je odličan izvor vlakana, dr Braun preporučuje izbegavanje aromatizovanih vrsta ovsenih pahuljica.

Pirinčane galete

Na kraju, upozorila je na pirinčane galete.

Nizak broj kalorija u užini je primamljiv, ali im nedostaju vlakna i imaju visok sadržaj ugljenih hidrata, navodi stručnjak.

Kako navodi, ovo, pa prehodno navedene namirnice, ne treba sasvim izbaciti iz ishrane, ali je dobro da budete svjesni toga da nije nešto "najzdravije na svijetu" i da treba uravnotežiti njihov unos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije