Zdravlje

Za šta je sve dobar krompir

Za šta je sve dobar krompir
Foto: Pexels | Za šta je sve dobar krompir
N.N.

Postoji nekoliko vrsta krompira, ali se najčešće koriste bijeli ili crveni, a nutritivne razlike između njih su velike.

Obje vrste krompira su bogate ugljenim hidratima, specifičnom vrstom ugljenih hidrata koji održavaju crijeva zdravim. Takođe su bogati kalijumom i vitaminom C i sadrže oko 150 kalorija, iako beli krompir u prosjeku ima nešto više.

Ali način pripreme utiče na to koliko će ova hrana zapravo biti dobra za zdravlje. Bolje je jesti pečeni i kuvani krompir nego prženi.

Glavna razlika između ove dvije vrste krompira je sadržaj ugljenih hidrata. Naime, prosječan bijeli krompir sadrži 36,5 grama ugljenih hidrata, a crveni 33,9 grama.

Jedna od najvećih prednosti crvenog i bijelog krompira je to što sadrži vrstu skroba koja je slična vlaknima. Ova vrsta skroba prolazi kroz želudac i tanko crijevo, a zatim počinje da fermentira u debelom crevu.

Fermentacija hrani dobre bakterije u crijevima, zbog čega je krompir klasifikovan kao probiotička hrana. Ovaj proces pomaže umnožavanju dobrih bakterija, tako da one prevazilaze loše bakterije.

Osim što pomaže u kontroli šećera u krvi, rezistentni skrob u krompiru takođe može pomoći da se osjećate sito, spriječi zatvor, snizi loš holesterol i rizik od raka debelog crijeva.

Crveni krompir ima blagu prednost kada je u pitanju uticaj na imuni sistem, jer sadrži skoro duplo više antioksidanata.

Ukratko, obe vrste imaju svoje prednosti, a način pripreme je presudan da bi vam krompir bio dobar i zdrav. Mnogi ljudi vole da prave pomfrit, ali ovo nije najzdravija opcija jer se u tom slučaju krompir peče na puno ulja, a zatim se dodaje mnogo soli, piše Livestrong.

Crveni krompir možda ima manje kalorija i ugljenih hidrata, ali bijeli ili žuti krompir je bolji izvor gvožđa i kalcijuma.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije