Zdravlje

Za vikend se pomjera sat - evo savjeta za poboljšanje sna

Za vikend se pomjera sat - evo savjeta za poboljšanje sna
Foto: Olichel/Pixabay | Za vikend se pomjera sat - evo savjeta za poboljšanje sna

U prethodne dvije godine, puno nesigurnosti i neizvjesnosti imalo je mnoge posljedice po naše fizičko i mentalno zdravlje, usljed čega je došlo do anksioznosti, depresije, pa i nemogućnosti spavanja. San je veoma važan dio našeg opšteg blagostanja i zato nikada ne treba umanjiti njegov značaj.

Kako se u ovu subotu sat pomjera unaprijed radi ljetnog računanja vremena, možemo očekivati da to baš i neće prijati našem organizmu, pa nije loše spremiti se na vrijeme. Neke stvari i posljedice ne mogu se spriječiti, ali vanredne situacije traže bar neke mjere. Vrhunski sportisti, na primjer, pred neki konkretan turnir znaju da spavaju i po 10 do 12 sati dnevno zbog dolazećeg napora, a i kako bi ojačali imunološki sistem.

Evo nekoliko savjeta za spavanje koji su naročito korisni pred pomjeranje sata, ali koji i inače mogu puno značiti za zdrav san:

Navike su veoma važne. Pokušajte da idete na spavanje i budite se u isto ili slično vrijeme svakog dana. Ukoliko ne budete mogli da zaspite, ili se budite više puta u toku noći, nemojte spavati duže, nego izdržite do kraja dana kako biste se sutradan dobro naspavali.

Izbjegavajte da gledate u ekrane televizora, telefona ili tableta makar jedan sat prije odlaska na spavanje. Možete da makar uključite noćni mod na telefonu ako morate da gledate u njega pred spavanje, ili da nabavite naočare za zaštitu od plavog svjetla.

Neka vam krevet bude asocijacija samo za spavanje. Probajte da ne radite u spavaćoj sobi i da filmove gledate u dnevnoj, kako biste, kada dođete u spavaću, mogli lakše da zaspite.

Neka temperatura u spavaćoj sobi bude malo niža. To će vam pomoći da snizite temperaturu tijela i lakše zaspite. Ne preporučuje se da vježbate kasnije uveče, ali ako se ipak odlučite za to, onda nakon toga topao tuš pomaže da se pospješi periferna cirkulacija.

Izbjegavajte kofein nakon podneva, jer on može ostati u vašem organizmu duže od šest sati i otežati proizvodnju melatonina, koji olakšava san.

Probajte da izbjegnete ili smanjite alkohol kasno uveče. Iako je sedativ i može vas uspavati, utiče na smanjivanje REM faza, koje su veoma važne za odmor.

Naravno, ukoliko imate ozbiljnijih problema - obratite se ljekaru za stručnu pomoć.

(Citymagazine)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije