Zdravlje

Začepljen nos može izazvati glavobolju, infekcije i upale

Začepljen nos može izazvati glavobolju, infekcije i upale
Foto: N.N. | Začepljen nos može izazvati glavobolju, infekcije i upale

Nakon što su tokom proljeća i ljeta patili od alergije i začepljenog nosa, mnogima je ova “agonija” produžena tokom jeseni i zime, kada dođe sezona prehlada. Kada je nos tokom većeg dijela godine pun sekreta, to može da izazove glavobolju, infekcije i upale, upozoravaju stručnjaci.

Dr Svetlana Valjarević, iz službe za ORL i maksilofacijalnu hirurgiju KBC “Zemun”, kaže da disanje na nos omogućava da u respiratorne puteve dospije ovlažen, isfiltriran i ugrijan vazduh.

“Putem refleksnih mehanizama, disanje na nos omogućava i optimalni rad srca i pluća. U slučaju kada je nos zapušen, disanje je pliće.” kaže dr Valjarević.

Kada se to desi, pacijent najpre osjeća tegobe u vidu umora, pospanosti, glavobolje, pojačane napetosti.

“Kada se diše na usta, sluznica usne duplje i ždrijela je suha i iziritirana, pa su češće infekcije i alergijske reakcije, uključujući i astmu”, kaže dr Valjarević.

Prema njenim riječima, disanje na usta može da dovede i do bolnih pukotina na usnama. Zbog otoka sluznice otežana je drenaža sekreta iz nosnih sinusa pa su česte akutne i hronične upale sinusa.

Neophodno je da se adekvatnom terapijom alergija što bolje kontroliše.

“Po organizam je vrlo štetno kada pacijent ne može da diše na nos”, kaže sagovornica Novosti i dodaje: “Zbog toga se u sprečavanju čestih prehlada savjetuje sezonsko vakcinisanje protiv gripa. Bitna je raznovrsna ishrana, unos voća i povrća, bavljenje fizičkom aktivnošću, izbjegavanje boravka u zagušljivom prostoru.”

(Ljepota&Zdravlje)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije