Zdravlje

Zašto bebe dugotrajno štucaju

Zašto bebe dugotrajno štucaju
Foto: Pixabay | Zašto bebe dugotrajno štucaju

Novorođenčad često štuca, a normalno je da to traje čak i do osam minuta.

Naučnici smatraju da je to zato što tako uče da kontrolišu disanje. Tad im se povežu dva moždana talasa s osjećajem u grudima, a treći je reakcija na zvuk povezan s kontrakcijom. Štucanje izaziva nagli pokret ošita, pa mozak "trenira" bebu da kontroliše taj mišić. Štucanje počinje već u utrobi, a učestalo je nekoliko mjeseci nakon rođenja jer dijafragma još nije sposobna u potpunosti kontrolisati protok vazduha.

Štucanje ne nanosi štetu bebi. Dok odraslima štucanje može biti neugodno, kod beba uzrokuju manju uznemirenost. Obično je dobro ostaviti djetetu da zaustavi štucanje.

Ako ste zabrinuti, možete: Napraviti pauzu da beba podrigne - kad se želudac ispuni vazduhom, može gurnuti dijafragmu, uzrokujući grčeve. Uzimajući pauzu od hranjenja do podrigivanja beba može smanjiti količinu vazduha u stomaku. To može spriječiti štucanje. Koristiti dudu varalicu - može pomoći da se opusti dijafragma i zaustavi štucanje. Masirati bebina leđa - trljanje leđa i ljuljanje bebe nazad i naprijed može im pomoći da se opuste, što može zaustaviti grčeve koje uzrokuju štucanje.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije