Zdravlje

Zašto je dobro jesti kivi

Zašto je dobro jesti kivi
Foto: Pranjall Kumar/Unsplash | Zašto je dobro jesti kivi

Kivi se počeo gajiti na Novom Zelandu prije pedeset godina, prije dvadeset u Francuskoj, a nakon toga u Italiji i Grčkoj. Ukoliko želite da obezbjedite dobro zdravlje i jak imunitet kivi je pravi izbor.

Pomaže kod opstrukcije crijeva

Kivi sadrži dosta vlakana koja sprečavaju nastanak zatvora, te se preporučuje kao namirnica za zdrav doručak. Može se kombinovati s drugim voćem, jogurtom, kefirom, muslijem i sl.

Sjajan je za vid

Vitamini A, C i E imaju antioksidativno djelovanje. Nekoliko istraživanja je dokazalo kako kivi može smanjiti rizik od nastanka staračke makularne degeneracije, i to za 36 odsto. Kivi sadrži lutein i zeaksantin, materije koje se prirodno nalaze u ljudskom oku. Lutein pomaže prilikom filtriranja štetnog plavog svjetla, što pomaže u sprečavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem.

Reguliše krvni pritisak

Kivi je bogat izvor elektrolita kalijuma, koji igra važnu ulogu u održavanju dovoljne količine tečnosti u tijelu. Takođe, reguliše rad srca i krvni pritisak i suprotstavlja se negativnim učincima natrijuma.

Snižava holesterol

Vlakna u kiviju mogu smanjiti nivo lošeg (LDL) holesterola. Kako smanjuje nivo holesterola, tako smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Pravilan unos kalijuma je ključan za zdravo srce, a kivi je jedan od najboljih izvora kalijuma.

Ublažava stres i smiruje živce

Kivi je idealno voće za moderno doba u kojem živimo. Zbog velike količine vitamina C, ublažava nervozu i uznemirenost. Takođe je idealan za ublažavanje stresa. Pomaže nam da se osjećamo smireno i da se lakše suočavamo s problemima i preprekama koje nam život nameće.

Doktori preporučuju konzumiranje kivija prije razgovora za posao ili nekog važnog sastanka jer smanjuje napetost, prenosi Magazin Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije