Zdravlje

Zašto je dobro spavati na boku

Zašto je dobro spavati na boku
Foto: unsplash.com | Zašto je dobro spavati na boku

Svako od nas spava u položaju koji mu najviše odgovara, ne razmišljajući o tome da li je to dobro ili nije, odnosno da li naše navike utiču na kvalitet sna i generalno na zdravlje.

Britanska naučnica iz oblasti neurologije i psihijatar, dr Tara Svort, smatra da je najbolje spavati na boku jer to ima veliku ulogu u čišćenju mozga od toksina tokom noći. Međutim, nije svejedno da li se odmarate na lijevom ili desnom boku.

Jedna studija iz 2020. godine, objavljena u časopisu Brain sciences, pokazala je da je za mozak najdjelotvorniji desni bočni položaj, jer doprinosi većem ispiranju "moždanog otpada", u poređenju s ležanjem na leđima ili stomaku. Istraživanje je pokazalo da usvajanje ovog položaja tokom sna može biti od velikog značaja za zdravlje mozga u procesu starenja i korisno kao preventivna mjera protiv neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerovog sindroma.

"Zanimljivo je da je spavanje na boku već najpopularniji položaj kod ljudi i većine životinja, čak i u divljini, i čini se da smo ga prilagodili kako bismo najdjelotvornije očistili mozak od metaboličkih otpadnih materija koje su se nakupile dok smo budni", tvrdi autorka studije, danska naučnica iz oblasti neurologije, dr sc. Majken Nedergard.

Pored već navedenih zdravstvenih prednosti, treba imati na umu da spavanjem na boku može da se smanji i hrkanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije