Zdravlje

Zašto je kurkuma najzdraviji začin Bliskog istoka

Zašto je kurkuma najzdraviji začin Bliskog istoka
Foto: Pixabay | Zašto je kurkuma najzdraviji začin Bliskog istoka

Što je za naše krajeve relativno novo, to za ostatak svijeta definitivno nije pa se kurkuma koristi već vijekovima kao začin i kao lijek u prirodnoj medicini u zemljama Bliskog i Dalekog istoka, odakle je i porijeklom.

Vremenom se odatle širila i na druge krajeve svijeta, pa se danas koristi kao nezaobilazan začin u orijentalnim jelima. Njene zdravstvene prednosti su odavno prepoznate pa se sama ili u kombinaciji sa drugim namirnicama koristi za liječenje velikog broja zdravstvenih problema.

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, zeljasta, tropska, egzotična biljna vrsta koja svojim ukusom, mirisom i bojom predstavlja pravi dragulj u biljnom svijetu. Korijen je smeđe boje, jake opne, sočan i opojan. Cvjeta raskošno, svijetložutim cvjetovima, tankih, uskih listova, zelene boje. Odlično izdržava visoke temperature i tropsku klimu.

Značajna je prvenstveno kao začin, ali i kao pomoćno ljekovito sredstvo pa se u kombinaciji sa medom i drugim travama koristi kod liječenja različitih oboljenja. Kurkumin je supstanca kojom ova biljka obiluje i koja kurkumi daje specifičan ukus, boju i miris.

Nutritivni sastav kurkume

Kurkuma je bogata vlaknima, vitaminima, mineralima i oligoelementima. Bogata je gvožđem, manganom, bakrom, kalijumom, magnezijumom i vitaminima A, C i E kao glavnim antioksidantima, ali i vitaminima iz B grupe pogotovo B3 i B6 vitaminima.

Ukus je blago ljut i blago gorak, opojan, egzotičan i vrlo intenzivan. Ukoliko se koristi u kulinarstvu daje jelu posebnu draž i orijentalni karakter. Kako je kurkuma iz porodice đumbira, korijen je nalik korijenu đumbira. Može se koristiti u različitim kombinacijama. Kombinuje se s medom, mlijekom, čajevima, voćem, jogurtom, stavlja se u soseve, pečenja, čorbe, potaže, sladolede i orijentalne slatkiše. Dakle, široke su mogućnosti upotrebe u kulinarstvu, a kad čujete koliki su zdravstveni benefiti poželjećete da je uvrstite u svakodnevnu upotrebu, piše Magazi.novosti.rs.

Zbog svog specifičnog sastava koristi se za čišćenje i detoksikaciju organizma. Jaka antioksidantna i antiupalna svojstva pomažu u rješavanju upornih bakterijskih i gljivičnih infekcija. Kurkuma pomaže rastu i razvoju dobrih bakterija u crijevima, što se može pripisati vlaknima kojima je bogata i njenim prebiotičkim svojstvima.

Zdravstvene benefiti kurkume

Kao što smo pomenuli, kurkuma posjeduje antibakterijska antimikotička i antiupalna svojstva, a takođe je i vrlo jak antioksidans. Redovna upotreba kurkume može vam pomoći da prevaziđete određene zdravstvene probleme. Uz redovnu terapiju i savjet ljekara kurkumu možete korisiti kao pomoćno sredstvo u liječenju različitih oboljenja.

Najznačajnije rezultate pokazala je kod liječenja:

Srčanih oboljenja

Na taj način što čisti krvne sudove, skida naslage masnoća sa krvnih sudova, ubrzava cirkulaciju i značajno utiče na smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara. Eterično ulje kurkume može se koristiti za tretman proširenih vena i kapilara kao i za regeneraciju kože oštećene modricama i podlivima.

U liječenju reume, bolova u zglobovima, kostima i mekim tkivima

Kurkuma je odlična kod reumatoidnog artritisa. Pomaže kod ublažavanja bolova, smiruje nastale upale, ukočenost zglobova i mišića, smanjuje otekline i pojačava motoriku i pokretljivost. Kurkumin koji se nalazi u kurkumi ima moćno antiinfalmatorno dejstvo i često organizam bolje reaguje na njega nego na neke komercijalne lijekove protiv bolova. Zbog toga se preporučuje posebno kod oboljenja koštano-zglobnog i lokomotornog sistema.

Problema sa organima za varenje

Zbog svog specifičnog hemijskog sastava i vlakna kojima je bogata kurkuma značajno smiruje upale debelog crijeva i koristi se kao prirodan lijek kod ulceroidnog kolitisa, Kronove bolesti i sindroma nervoznih crijeva - iritabilnog kolona. Može se koristiti kod želučanih tegoba. Zbog svog specifičnog sastava ne preporučuje se ljudima koji imaju problema sa žučnom kesom.

Kod upornih gljivičnih infekcija

Kurkuma se pokazala kao vrlo uspješno ljekovito sredstvo. Posebno kod kandide u crijevima. Antimikotično dejstvo uništava gljivice, a vlakna koja imaju prebiotička svojstva pomažu razvoju dobrih bakterija.

Kurkuma se pored kulinasrtva i farmaceutske industrije može koristiti i u kozmetologiji za proizvodnju ljekovitih melema, krema i parfema. Odlična je protiv različitih kožnih oboljenja. Smiruje upale, štiti i neguje osjetljivu kožu.

Mjere opreza

Kurkumu nemojte koristiti u prevelikim količinama. Treba da znate da je ona začin, dodatak jelima i prirodni lijek ukoliko se koristi na adekvatan način. Postoji populacija koja ne bi trebalo da uzima kurkumu bez znanja ljekara. Ne preporučuje se trudnicama jer može da izazove kontrakcije i probleme u trudnoći.

Kurkumu ne treba koristiti u prevelikim količinama!

Kod problema sa žučnom kesom kurkuma se ne preporučuje, jer može dodatno da iritira i stvori probleme zbog svog specifičnog sastava.

Prevelike količine kurkume mogu da pojačanju lučenje želučane kiseline i da izazovu gorušicu pa čak i čir na želucu. Dijabetičari takođe ne bi trebalo da je koriste bez znanja ljekara. Alergični na đumbir ne treba da koriste kurkumu s obzirom na to da je ona iz porodice đumbira. Ljudi s niskim krvnim pritiskom treba da izbjegavaju kurkumu jer može dodatno da snizi pritisak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije