Zdravlje

Pratite nas na Google news

Zašto je važno vježbati mišiće vrata?

Zašto je važno vježbati mišiće vrata?
Foto: N.N. | Zašto je važno vježbati mišiće vrata?
N.N.

​Trening za mišiće vrata je važan zbog nekoliko aspekata. Kao prvo on je izuzetno značajan za one koji se bave kontaktnim sportovima, poput ragbija, američkog fudbala, hokeja i naravno svih borilačkih vještina. Jak vrat smanjuje jačinu udarca i minimalizuje mogući potres mozga nakon udarca u glavu.

U sportovima sa dosta povlačenja kao što su rvanje i džudo snažan vrat često pravi razliku između pobede i poraza. Mnogi iskusni borci upravo koriste vrat kao dodatno oružje u svom borilačkom arsenalu. Posebno je to vidljivo u boksu, a veliki šampioni kao što su Majk Tajson i Entoni Džošua veliku pažnju posvjećuju treninzima ovog djela tijela.

Takođe, jaki mišići vrata su dobar temelj za kvalitetan mišićni rast gornjeg dela tela. Rezultati istraživanja su pokazali da kada se ojačaju ekstenzori vrata, ojačaju se i gornji ekstremiteti. Egzaktan fiziološki mehanizam još nije utvrđen, ali iskustva su pokazala da jak vrat po pravilu znači i brži mišićni rast gornjih ekstremiteta.

Jak vrat pomaže i ispravljanju abnormalja u držanju tijela. Učestalo sedenje ispred kompjutera ima velik uticaj na bol u vratu i loše držanje. Stoga je važno da s vremena na vreme ubacite vježbe za vrat u svoj redovni trening. A kada govorimo o važnosti vježbanja ovog dijela tijela u prilog tome idu i statistike koje su otkrile da svako pomjeranje i dislociranje vrata za samo 0.5 cantimetara utiče na starenje istog za 5 godina.

I bodibilderi redovno vježbaju vrat jer tako obezbeđuju neophodnu simetriju tela. Klasične proporcije simetričnog tela zahtevaju da vrat, fleksori podlaktice i listovi imaju iste vrednosti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije