Zdravlje

Pratite nas na Google news

Zašto ne trebate skidati kožicu sa piletine

Zašto ne trebate skidati kožicu sa piletine
Foto: Pixabay | Zašto ne trebate skidati kožicu sa piletine
N.N.

Vjerovatno ste više puta čuli kako s piletine treba skidati kožicu prije pečenja ili kuvanja mesa, jer sastojci koje sadržava mogu pridonijeti razvoju kolesterola, te potaknuti bolesti srca.

Ali, nedavne studije pokazale su da je ova preporuka pogrešna, odnosno da nema potrebe za uklanjanjem kožice s mesa prije nego što ćete ga pojesti.

Štaviše, stručnjaci Univerziteta Harvard utvrdili su da ta kožica može biti čak i korisna za zdravlje.

Ipak, treba imati na umu da ne bismo smjeli pretjerivati, a pogotovo ne jesti piletinu s kožom svaki dan i ne u velikim količinama. Naime, pileća kožica sadrži više omega-6 kiselina u odnosu na omega-3 kiseline, pa tako može pogodovati razvoju upala u organizmu. Zato je dobro biti umjeren.

Evo što stručnjaci s Harvarda kažu:

Dobra je za srce

Ovo je možda i najveće iznenađenje novih studija, budući da se skidanje kožice preporučivalo upravo zbog pretpostavke da može naštetiti srcu. No, kao i avokado, s kojim se takođe preporučuje da budemo umjereni, pileća kožica sadržava nezasićene masti koje su korisne za srce. One pomažu u snižavanju visokog krvnog pritiska i lošeg holesterola te regulišu hormone.

Nema razlike u kalorijama

Porcija piletine s kožom ima samo 50 kalorija više od porcije kojoj ste skinuli kožu, pa nema razloga izbjegavati je zbog mogućnosti da unesete previše kalorija, ili da se od toga udebljate.

(24sata.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije