Zdravlje

Zašto treba jesti kokice

Zašto treba jesti kokice
Foto: Patricia Paixao/Pexels | Zašto treba jesti kokice

Kokice su omiljena grickalica koju vežemo uz gledanje filmova i bioskop, ali one imaju mnoge zdravstvene prednosti kojih mnogi nisu svjesni.

Neke od zdravstvenih prednosti su regulacija šećera u krvi, snižavanje nivoa holesterola, poboljšanje probave i zaštita od hroničnih bolesti, a što je najvažnije ukusan su međuobrok.

Mogu da pomognu kod zatvora i mršavljenja

Osim što su odlična grickalica tokom gledanja filmova, kokice mogu biti i zdrav međuobrok, ali samo ako svoje kokice ne zatrpate solju. Još jedna zanimljiva stvar je da su pune vlakana. Možete da pojedete poporciju od 100 grama kokica i da dobijete 14,5 grama vlakana.

Sadrže sva vlakna iz mekinja, a uz to imaju brojne minerale, vitamine B kompleksa i vitamin E. Visok sadržaj vlakana u kokicama podstiče normalno pražnjenje creva i sprečava zatvor.

Osim što kokice pomažu kod zatvora, poznato je da su niskokalorični međuobrok koji možete redovito da konzumirate. Uz to, zbog sadržaja vlakana pomažu u smanjenju gladi produžujući osjećaj sitosti.

Mogu da smanje nivo holesterola

Vlakna koja se nalaze u kokicama, mogu da pomognu u smanjenju nivoa holesterola vežući se na holesterol u tankom crijevu i sprečavaju njegovu apsorpciju u krvotok. Smanjenjem ukupnog holesterola smanjuje se rizik od kardiovaskularnih problema (srčani udar, moždani udar ), a takođe se sprečava opterećenje na srce i arterije jer krv može lako da teče.

Mogu da pomognu kod regulacije šećera u krvi

Vlakna takođe imaju veliki uticaj na šećer u krvi jer pomažu u regulaciji nivoa šećera i insulina, smanjujući šanse za razvoj dijabetesa tipa 2. Istraživanje objavljeno u The American Journal of Clinical Nutrition navodi da ako imate dijabetes, konzumacija odgovarajućih izvora vlakana pomaže u smanjenju ovih fluktuacija šećera u krvi.

Mogu da smanje nivo stresa

Konzumiranje kokica ne samo da utiče na fizičko zdravlje, već može da doprinese i psihičkom stanju. Kokice su hrana bogata ugljenim hidratima s niskim glikemijskim indeksima. To može da dovede od zadržavanja nivoa serotonina i pomoći u popravljanju raspoloženja.

Plodnost može da se poveća

Naučnici sugerišu da ova ukusna grickalica može da poveća plodnost kod muškaraca poboljšanjem protoka krvi.

Naime, kokice sadrže više koncentrisanih zdravih antioksidansa od svježeg voća i povrća. Sadrže skup hemikalija zvanih polifenoli koji su u stanju da uhvate slobodne radikale i stoga štite DNK i proteine ​​u vašem tijelu od oštećenja, što pomaže kod začeća.

Isto tako, važno je da ne pripremate kokice u mikrotalasnoj jer takva priprema može zapravo da smanji plodnost.

Simptomi PMS-a mogu da se smanje

Za vrijeme PMS čini vam se da su i najsitnije stvari toliko iritantne da jednostavno poželite da iskočite iz kože. Dobra vijest je da bi kokice zapravo mogle da budu ono zbog čega će ti neugodni simptomi nestati. Ovaj međuobrok povećava serotonin, tzv. hormon dobrog raspoloženja, a uz to mogu da vam daju stalan nalet energije tako da ne osjećate stalno glad.

Mogu da se bore protiv hroničnih bolesti i spriječe starenje

Polifenoli djeluju kao potencijalni antioksidansi u organizmu, što pomaže u smanjenju oksidativnog stresa i u borbi protiv razvoja hroničnih bolesti te smanjenju znakova starenja. Istraživači su otkrili da kokice imaju potencijalno visoke koncentracije polifenolnih spojeva i vlakana u jezgru.

Takođe, kokice se sastoje od samo četiri odsto vode, dok voće i povrće sadrži 90 odsto vode, što uzrokuje razređivanje polifenola. Konzumiranje hrane bogate antioksidansima poput kokica ne samo da vam može pomoći u smanjenju razvoja hroničnih bolesti, već može i da spreči razvoj simptoma povezanih sa starenjem kao što su bore i staračke pjege.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije