Zdravlje

Zašto treba jesti tamnu čokoladu

Zašto treba jesti tamnu čokoladu
Foto: Pexels/Pixabay | Zašto treba jesti tamnu čokoladu

Tamna čokolada sadrži poprilične količine flavonoida blagotvornih za naše zdravlje. Tih antioksidansa takođe ima u crnom vinu i mnogim vrstama voća i povrća. Čini se ipak kako upravo tamna čokolada ima više flavonoida od bilo koje druge namirnice.

Istraživanja pokazuju da antioksidansi iz čokolade mogu poboljšati krvni pritisak, spriječiti nastanak krvnih ugrušaka, usporiti oksidaciju LDL holesterola te smanjiti upalne procese.

Neka istraživanja ukazuju na to da 45 grama tamne čokolade na dan može smanjiti rizik od srčanog udara za 10 %. Konzumiranje tamne čokolade takođe može smanjiti inzulinsku rezistenciju, glavni problem koji stoji iza dijabetesa.

Mnoge se osobe samostalno deklarišu kao ovisnici o čokoladi ili "čokoholičari", iako se ne može sa sigurnošću tvrditi da čokolada može stvoriti ovisnost.

Naime, nivo kofeina je premali da bi izazvao ovisnost, ali ipak neka istraživanja ukazuju na blago opojne učinke čokolade – smanjenje stresa i osjećaj blage, bezopasne euforije, navodi Tvornica zdrave hrane.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije