Zdravlje

Zavod za stomatologiju RS otvorio ambulantu u Trebinju

Zavod za stomatologiju RS otvorio ambulantu u Trebinju
Foto: Vesna Duka | Zavod za stomatologiju RS u Trebinju otvorio ambulantu

TREBINJE - Zavod za stomatologiju Republike Srpske otvorio je, u sklopu Stomatološkog odjeljenja Doma zdravlja Trebinje, stomatološku ambulantu za oralno-stručne intervencije za koje se do sada moralo ići u Banjaluku, a u projekat je uloženo oko 130.000 maraka.

"U Trebinju je otvorena naša prva ispostava u Republici Srpskoj sa dvije stomatološke ordinacije, od kojih će jedna biti oralno-hirurška ambulanta koja će da pruža usluge iz oralne hirurgije, a druga je prijemna ambulanta u kojoj će se pacijenti pripremati za intervencije, s tim da će ova ambulanta u doglednoj budućnosti, sa specijalizacijom ljekara, postati ordinacija iz oblasti ortodoncije, odnosno, ortopedije vilica“, istakao je direktor Zavoda za stomatologiju RS Miloš Kos.

Napominjući da su sredstva za otvaranje ambalunate obezbijeđena iz vlastitih sredstava, Kos je kazao da su ovdje za sada zaposlenje našla dva stomatologa, od kojih je jedan specijalista oralne hirurgije, kao i dvije stomatološke sestre.

Kos kaže da je ovo prva u nizu planiranih ambulanti koje će Zavod otvoriti u Republici Srpskoj, jer je njihov razvojni put, kako objašnjava, zacrtan da ide u dva pravca i to obnova opreme i tehnike, ali i širenje Zavoda po regionalnim centrima.

"Velika je stvar da smo sve realizovali vlastitim sredstvima, ali i uz podršku resornog ministarstva, Vlade RS, te menadžmenta Doma zdravlja Trebinje i same ove lokalne zajednice i ovdašnjih provrednih subjekata", dodao je Kos.

Ono što je kao veoma važno istakao jeste činjenica da će svi osiguranici iz Republike Srpske ovdje moći da koriste usluge iz opšte stomatologije i oralne hirurgije sa minimalnom ili nikakvom participacijom, ali i oni koji će po komercijalnom cjenovniku koristiti iste te usluge.

Kaže da ni u čemu, ni po usluzi ni kadrom, neće zaostajati za privatnim sektorom, ali će ovdje biti dosta niže cijene koje će biti vrlo konkurentne.

I direktorica Doma zdravlja Trebinje Maja Mićunović je saglasna da će se ovdje po vrlo pristojnim cijenama pružati vrhunske usluge, što je i bio glavni cilj prilikom otvaranja ambulante.

"Ovo je velika stvar za sve stanovnike istočne Hercegovine, jer će na jednom mjestu imati cjelokupnu stomatološku zaštitu, zajedno sa specijalističkim uslugama i nalazima, za šta se ranije morala tražiti uputnica za Banjaluku", kazala je ona.

Govoreći o tome, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je dodao da je ovo značajan iskorak i veliko olakšanje pacijentima i kada je u pitanju brže dobijanje usluge, ali i materijalno izdvajanje.

"Značajno je pomenuti da ćemo u narednom periodu otvoriti i stomatološke ambulante u školama, što je nekada postojalo u školskim objektima, ali se sada mora vratiti ta dobra praksa za koju ćemo tražiti podršku i od Zavoda, i od Doma zdravlja Trebinje i ovdašnjih zaposlenika, za šta smo pisali projekte prema nekim ambasadama za opremanje ambulanti, a ako u tome ne uspijemo smatramo da treba izdvojiti vlastita sredstva za ove stvari", dodao je Ćurić. 

Grad Trebinje je, zajedno sa Elektroprivredom RS i Hidroelektranama na Trebišnjici obezbijedio novu stomatološku stolicu za ovu ambulantu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije