Zdravlje

Zbog čega su sve kruške dobre

Zbog čega su sve kruške dobre
Foto: Couleur/Pixabay | Zbog čega su sve kruške dobre

Za razliku od ostalog voća, iako je lako dostupna, kruška nije toliko popularna u ishrani. Međutim, ovo voće je i te kako zdravo i trebalo bi češće da se nalazi u svakodnevnoj ishrani.

Kruška je odlična namirnica za pankreas i jetru. Ona pospješuje čišćenje jetre i može da spriječi cirozu.

Kruška je interesantna i za istraživanje, a prema studiji američkih naučnika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Nutrition and Food Science", otkriveno je da je samo jedna kruška dnevno potrebna za smanjenje rizika od nastanka gojaznosti za čak 35 odsto.

"Naše istraživanje upućuje da postoji povezanost između učestale konzumacije krušaka i smanjenog rizika od nastanka gojaznosti, srčanih bolesti, različitih vrsta raka i dijabetesa tipa dva",  navodi se u pomenutom istraživanju.

Kruška je i odličan izvor dijetalnih vlakana. Ona ubrzava metabolizam, a istovremeno produžuje osjećaj sitosti i smanjuje želju za grickalicama.

Jedna kruška srednje veličine ima oko 90 kalorija. Sadrži vitamin C, laktozu i glukozu, ali u njoj ima i levuloze – najslađeg prirodnog šećera, dok je kora kruške bogata vlaknima koja snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi.

(Magazin Novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije