Zdravlje

Zbog hormona trudnice imaju skroz drugačije snove i noćne more

Zbog hormona trudnice imaju skroz drugačije snove i noćne more
Foto: Image by alessandraamendess from Pixabay | Zbog hormona trudnice imaju skroz drugačije snove i noćne more

Nesanica, umor i privikavanje na ulogu roditeljstva mogu vas mučiti i prije nego što sretne vijesti o trudnoći podijelite sa drugima, piše Healthline.

Nije neuobičajeno da su se snovi tokom trudnoće promijenili. Evo kakvi sve tipovi trudničkih snova postoje, koje su to promjene i šta je do njih dovelo.

Životni snovi

Mnogi doživljavaju tokom spavanja izrazito životne snove zbog kojih imaju dojam da upravo proživljavaju te trenutke. To uključuje snažne emocije, jasne slike i ti se snovi mogu činiti kao stvarni doživljaji. Iako ih svi mogu doživjeti, čini se da su kod trudnica učestaliji. Umjesto zbunjujućih slika koje jedva možete sastaviti, ovi snovi stvaraju dojam stvarnog života. Probudivši se iz takvog sna, trebat će vam trenutak da se priberete i razdvojite javu od sna.

Učestaliji snovi

Čini se kako neke trudnice tokom trudnoće češće sanjaju nego prije. Moguće je da tokom ciklusa od osam sati sna sanjaju više snova, ili se taj broj povećava jer više drijemaju tokom dana. Trudnoća uzrokuje umor, a što više spavate, veća je vjerovatnost da ćete više sanjati.

Snovi povezani s majčinstvom

U našem tijelu se stvara novi život i prirodno je da ste uzbuđeni očekujući novog člana. Zbog tog uzbuđenja, možda i nervoze, nije neuobičajeno sanjati svoju bebu. To je ustanovila i studija iz 1993. godine. Svakog dana sanjarite o tome kako ćete nositi svoju bebu, pa nije čudno da se upravo takve slike pojavljuju dok spavate. Trudnice najčešće sanjaju tek rođenu djecu ili kako grle svoje bebe. Neke trudnice sanjaju kako razgovaraju sa svojim bebama, imaju snove o dječjim imenima ili spolu bebe.

Tjeskobni snovi

Nemojte se iznenaditi ako se pojave i tjeskobni snovi. Priprema za dolazak djeteta zahtijeva mnogo vremena i energije, a koliko god da ste uzbuđeni oko svega, sigurno je prisutna i mala doza straha. Snovi mogu pružiti uvid u neke od vaših najvećih briga, bez obzira je li riječ o financijskim problemima, usklađivanju novorođenčeta i starijeg djeteta, povratak na posao nakon porodiljnog ili usklađivanje poslovnih i porodičnih obaveza. Možda ste zabrinuti oko trudova i porođaja. Uz toliko briga, normalno je da ih vaš mozak ističe u snovima.

Noćne more

Jednako kao što tokom trudnoće možete sanjati vesele i uzbudljive snove, moguće je da ćete proživjeti i pokoju noćnu moru. Studija iz 2016. godine je pokazala da ih obično potiču emocije, bez obzira je li riječ o strahu od poroda ili zabrinutosti hoće li s bebom sve biti u redu.

Zašto se snovi mijenjaju u trudnoći

Postoje brojna objašnjenja, no smatra se da je glavni uzrok promjena u načinu sanjanja hormonalni vrtlog u kojem se nalaze trudnice. Hormoni utječu na cijelo tijelo, a neke trudnice zbog hormona imaju i izrazite nagle promjene raspoloženja. Ako ste se rasplakali kao kišna godina samo zato što je neko pojeo ostatke hrane iz frižidera, niste prva trudnica koja to proživljava. Kao što hormoni utječu na emocije i čine ih intenzivnijima, isto mogu učiniti i sa vašim snovima. Dodatno, hormonalne promjene u trudnoći uzrokuju umor, što znači da ćete više i češće spavati, pa je i veća šansa da ćete više sanjati.  Snovi vam pomažu da lakše preradite informacije i bolje razumijete svoje osjećaje. Nije stoga čudno da emocionalna iskustva trudnica prerastaju u češće i intenzivnije snove.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije