Zdravlje

Zdravstvena uzbuna zbog malih boginja

Zdravstvena uzbuna zbog malih boginja
Foto: N.N. | Zdravstvena uzbuna zbog malih boginja

NJUJORK - Gradske vlasti američkog grada Njujorka proglasile su zdravstveno vanredno stanje poslije izbijanja epidemije malih boginja.

Vanredno stanje obuhvata dijelove Bruklina. Svi stanovnici pogođenih područja dobili su naređenje da se vakcinišu u roku od 48 časova, ili će dobiti novčane kazne.

Od 30. septembra registrovano je 285 slučajeva, među kojima je 246 djece, saopštio je gradski komesar za zdravlje Oksiris Barbot, prenio je Bi-Bi-Si.

Ovo je najveća epidemija malih boginja u Njujorku od 1991. godine. Riječ je o veoma zaraznoj bolesti koja može da rezultuje ozbiljnim zdrastvenim komplikacijama, poput upale pluća i oticanja mozga.

Barbot je rekao na konferenciji za novinare da je 21 osoba hospitalizovana i da se pet nalazi na odjeljenju za intenzivnu njegu. Nema izvještaja o smrtnim slučajevima.

Prema usvojenoj odluci, svi stanovnici pogođenih područja koji do sada nisu vakcinisani moraju da budu imunizovani u roku od 48 časova.

Roditelji djece starije o šest mjeseci moraju da ih vakcinišu ili da pokažu dokaz o imunizaciji.

"Želim da svi razumiju koliko je ovo ozbiljno i koliko se brzo širi. Osnovno je da se shvati da je ovo nešto što je sada postalo još urgentnije", izjavio je gradonačelnik Bil de Blasio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije