Zdravlje

Žgaravica stvara neprijatan osjećaj, ali nekada pokazuje simptome lošeg zdravlja

Žgaravica stvara neprijatan osjećaj, ali nekada pokazuje simptome lošeg zdravlja
Foto: Pixabay/Ilustracija | Žgaravica stvara neprijatan osjećaj, ali nekada pokazuje simptome lošeg zdravlja
N.N.

Ako ste ikada osjećali kao da vam prsa gore, vrlo je vjerojatno da ste iskusili nuspojave žgaravice. Iznimno neugodan, ali i ponekad bolan osjećaj obično nije znak za pretjeranu zabrinutost, ali u nekim slučajevima može biti znak raka debelog crijeva, ali i raka jajnika, upozoravaju doktori.

Kako donosi D San, rak jajnika pogađa oko sedam hiljada žena godišnje, što ga čini jednom od najčešćih vrsta karcinoma kod žena.

Doktori naglašavaju kako je velik problem činjenica da se u većini slučajeva dijagnosticira kasno, odnosno kada su šanse za preživljavanje loše. Naime, simptomi su često nejasni, poput bolova u trbuhu, gubitka apetita ili nadutosti, piše Index.

Međutim, novo istraživanje pokazalo je da se kod velikog broja žena s nedijagnosticiranim rakom jajnika takođe javlja žgaravica, ali i probavne smetnje. Kako objašnjavaju naučnici koji su vodili studiju, oboljele žene svoje su stanje greškom povezivale sa sindromom iritiranog crijeva.

Kancer Reserč UK navodi da su simptomi koji mogu ukazivati na rak jajnika žgaravica koja duže vrijeme ne prolazi, grčevi i bolovi u trbuhu, osjećaj nadutosti nakon jela, potreba za čestim mokrenjem, osjećaj sitosti te bolovi u zdjelici.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije