Zdravlje

Zimi dodatno gubimo kosu zbog nedostatka ovih vitamina

Zimi dodatno gubimo kosu zbog nedostatka ovih vitamina
Foto: Pixabay | Zimi dodatno gubimo kosu zbog nedostatka ovih vitamina

Od genetske predispozicije do faktora poput stresa, hormonske neravnoteže i nedostatka vitamina, sve to može da izazove gubitak kose. Vitamini su ključni za održavanje zdravlja vašeg tijela, a zdravlje kose nije izuzetak.

Vitamin D je posebno važan za zdrav ciklus rasta kose, jer svaki folikul dlake sadrži receptor za vitamin D. Nedostatak vitamina D jedan je od najčešćih nedostataka i razloga za gubitak kose kod muškaraca i žena, posebno tokom zime kada smo manje izloženi suncu.

Međutim, stručnjaci za kosu uvjeravaju da dobra ishrana i promjene načina života mogu da pomogne u rješavanju problema gubitka kose uzrokovanih nedostatkom vitamina D.

Vjeruje se da samo 30 minuta podnevnog sunčevog svjetla dnevno pomaže u izgradnji našeg imuniteta, jačanju kostiju i održavanju zdrave kose.

"Vitamin D je važan jer se metaboliiše u koži keratinocitima. To su ćelije kože koje obrađuju keratin, protein u kosi, noktima i koži. Kada tijelo nema dovoljno vitamina D, keratinociti u folikulima dlake imaju problema s regulacijom rasta, a kosa opada", objašnjava Karl Kristian, osnivač skandinavskog brenda za zdravlje i Velnesa New Nordic.

Kristian je savjetovao da je ključ zdrave, pune kose zdravo vlasište. Za to moramo gledati dalje od naše uobičajene rutine pranja kose, objasnio je.

Rekao je da jedenje hrane poput masne ribe, crvenog mesa, jaja može da pomogne u unosu unos vitamina D. Još jedan savjet jeste masiranje temena svaki put kad perete kosu. To pomaže da očistite masnoću i nakupljene mrtve ćelije kože, a takođe će pomoći da stimulišete rast kose.

Gubitak kose nije uvijek uzrokovan nedostatkom vitamina D. To bi se takođe moglo događati zbog nedostatka vitamina B12 koji se obično nalazi u životinjskim proizvodima ili zbog premalo bjelančevina, zbog čega kosa postaje lomljiva.

Ishrana koja se sastoji od nemasnog mesa, jaja, masne ribe, nemasnog sira, kinoje, orašastih plodova i tofua može da pomogne u rješavanju nedostatka proteina, dok je najbolje potražiti hranu obogaćenu vitaminom B12 i uzimati suplemente, pogotovo ako ste vegetarijanac ili vegan.

(b92)  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije