Zdravlje

Znate li pravi razlog zašto se prsti u vodi uvijek smežuraju?

Znate li pravi razlog zašto se prsti u vodi uvijek smežuraju?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Znate li pravi razlog zašto se prsti u vodi uvjek smežuraju?

Decenijama su naučnici bili uvjereni da se prsti na rukama i nogama u vodi smježuraju zato što spoljašnji sloj kože upije vodu od čega se nabubri, ali nije tako.

Spoljašnji sloj kože čvrsto je vezan za sloj ispod i ne može se tek tako širiti. 

Podršku tom vjerovanju stvorili su naučnici još 1935. godine jer su primijetili kako se prsti na nogama ili rukama neće smežurati nezavisno koliko dugo stoje u vodi, ako im je određeni živac oštećen.

Tada su došli do zaključka kako se to događa zbog reakcije vegetativnog nervnog sistema u tijelu koji je zadužen i za kucanje srca i disanje, piše Prva.rs.

Neurolozi su sad skloni uvjerenju kako to ima evolucijsku pozadinu, odnosno prsti se smežuraju jer tako bolje prijanjaju uz mokru površinu – lakše uhvate ribu, stabilniji su na vlažnim površinama itd.

U 2013. godini sproveli su niz istraživanja na tu temu. U jednoj studiji zamolili su dobrovoljce da hvataju mokre i suve predmete u dva slučaja – ako su im prsti naborani od vode i ako su suvi. Sa naboranim prstima bili su mnogo brži u sakupljanju mokrih predmeta i to za otprilike 12 odsto.

Uporedili su to sa gumama na automobilu. Ako su utori dovoljno duboki, guma će dobro prijanjati uz površinu. Svi znamo kakav je slučaj s "ćelavim gumama". Jednako je i s prstima.

Zaključak naučnika je taj da prsti u vodi ne nabubre već se smanje zbog krvnih sudova koje se u njima stežu pa se koža zbog toga smežura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije