Život

FELJTON: Banja Vrućica - Vijek u službi zdravlja

FELJTON: Banja Vrućica - Vijek u službi zdravlja
Foto: N.N. | Dr Gavrilo Božić

U banji Vrućici postojala je tokom sezone organizovana zdravstvena služba s američkim rendgenskim aparatom "najnovijeg tipa".

Prvi honorarni banjski doktor bio je dr Gavrilo Božić, koji je bio ljekar socijalnog osiguranja u Tesliću od 1922. do 1930. Po odlasku iz Teslića radio je od 1930. do 1941. kao ljekar socijalnog osiguranja u Sarajevu.

Povremeno je bio i sezonski doktor u banji Vrućici od 1938. do 1940. On je bio prvi ljekar koji se u banji bavio naučnoistraživačkim radom. Kao banjski doktor u Vrućici proizveo je iz taloga ljekovite radioaktivne banjske vode puder za lice i prašak za zube, za koji je zatražio od nadležnih patent. Za njegov pronalazak zainteresovalo se nekoliko firmi.

Poslije odlaska dr Božića u Sarajevo, banjski ljekari bili su bračni par Geca i Jelena Alković. Dr Geca Alković je radio kao sreski sanitetski referent u Tesliću od 1933. do 1937, a njegova supruga dr Jelena Savić-Alković je obavljala privatnu ljekarsku praksu u Tesliću i bila jedno vrijeme rendgenolog u banji Vrućici. Pred početak Drugog svjetskog rata radio je u banji Vrućici dr V. Tomašević.

Na osnovu tradicije, dotadašnjeg ljekarskog iskustva i sopstvenog iskustva, dr Geca Alković je postavio sljedeće indikacije za liječenje: "Sva organska i živčana obolenja srca i krvnih sudova: mane, zapaljenja, proširenja, zakrčenja, funkcionalni poremećaji, visok krvni pritisak, proširenje vena, šuljevi itd. Predohrana ili posledice od izliva krvi u organe, od eksudata, edema, uloga i drugih anomalija metabolizma. Nedovoljne funkcije jetre, bubrega i drugih važnih žlezda.

Sve vrste živčanih obolenja, pa melanholija i razne promene ćudi; dizmenoroične i klimakterične tegobe, starenje pre vemena, Bazedov i druge nepravilnosti hormona.

Oporavak posle akutnih i teških obolenja, nesreća, trovanja, pa od malokrvnosti, oronulosti ili zamorenosti ma koje vrste. Predohrana od raka i od recidive raka." Drugi način liječenja bila je fizikalna i dijetalna terapija. U banju Vrućicu nisu primani na liječenje duševno oboljeli, tuberkulozni, zarazni, ležeći i nepokretni bolesnici.

Voda u Vrućici koristila se za banjanje i piće. Banje su pacijentima propisivane "hladnije ili toplije, pošto se voda može zagrevati napravom, koja ni u čem ne menja kvalitet vode. Uz to se upotrebljavaju druge fizikalne, dijetalne i po potrebi medikamentne kure, kako je kome to potrebno". Banjanje je bilo neobično ugodno, a bolesnici su nerado napuštali vodu. Zbog vrlo jakog dejstva vode svakom pacijentu je boravak u vodi bio tačno odmjeren.

Puno banjsko liječenje obuhvatalo je najmanje 10 do 12, a najviše 21 banjanje, a trajalo je najmanje 15, a najviše 25 do 40 dana. Samo je za pojedine kožne bolesti propisivano duže liječenje. Banjski ljekar je poslije tačnog kliničkog, rendgenološkog ili laboratorijskog nalaza svakom bolesniku odmjeravao broj i trajanje kupanja i broj pauza između kupanja.

Rezultati liječenja dovodili su do sužavanja proširenih aorti i srca, a srčani mišić "odeblja i ojača". Banjska voda je povoljno djelovala na oboljenja i proširenja desne polovine srca, arterioskleroznih tegoba, povišenog i niskog krvnog pritiska, neurastenije, nagle promjene ćudi, histeriju, nesanicu, strah, melanholiju, bolesti jetre i bubrega, organa za varenje, polnih organa, živčane i hormonalne poremećaje.

Banjski ljekar uspješno je liječio i neke neizlječive kožne bolesti: sklerodermiju, psorijazu, ihtiozu itd. Sama voda je imala blago dezinfikujuće i jako lokalno hiperemizirajuće dejstvo i time je u ruci pažljivog ljekara snažan terapeutski elemanat.

Zbog velike sadržine magnezijumskih i radijumskih elementa voda iz Vrućice je "postala dragocenim sredstvom predohrane od raka. U slučajevima operativnog, radiološkog ili drugog izlječenja od raka ova banja dolazi kao predohrana od recidive raka".

Regenerativna moć banjske vode "se ispoljavala u naglom pokretanju metabolizma u smjeru poželjne ravnoteže... Banja Vrućica je nezamjenjiva stanica za sve vrste oporavka tjelesne i duševne zamorenosti ili oronulosti... Ona je odlična za dijabetes i za albuminuriju... Ona pojačava djelovanje ostalih primijenjenih terapeutskih sredstava". Vrućica je bila "Eldorado za slabunjavu djecu i za sve oblike i stepene malarično oboljelih".

Mnogi bolesnici koji su se liječili u Vrućici redovno su se svake godine vraćali u banju, koja je privlačila ljekovitošću i ljepotom prirode. Direktor banje Mirko Tomljanović je 1936. novinaru "Vrbaskih novina" izjavio: "Ko jednom dođe u Vrućicu, taj ostane stalni njen posetilac."

Beogradska "Politika" o rezultatima liječenja u banji Vrućici objavila je 1930. vrlo značajan tekst i za ono i za današnje vrijeme. List ističe da je među banjskim posjetiocima bilo onih koji su njenu ljekovitost dizali do nebesa.

Tako je jedan načelnik ministarstva izjavio: "Dolazim već četiri godine... Danas osećam pedeset odsto više životne snage nego što sam imao kad sam amo došao."Drugi, mlađi pacijent za ljekovito dejstvo banje kaže: "Bolovao sam teško... Posledice bolesti bile su teške. Nervi su mi bili popustili, te nisam bio u stanju da pišem. Danas već potpuno vladam desnom rukom. A ovo je prva godina da sam tu." Jedna gospođa koja je u banju Vrućicu došla prvi put 1927. patila je od srca. Nije mogla bez tuđe pomoći da pređe četiri-pet stepenica. "Danas stanujem na drugom spratu hotela i svakog dana sama bar četiri puta prelazim pedeset pet stepenica", rekla je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije