Život

Maša i Milana Babić, šahistkinje iz Teslića, ponovo okićene zlatom

Maša i Milana Babić, šahistkinje iz Teslića, ponovo okićene zlatom
Foto: Ustupljena fotografija | Maša i Milana Babić, šahistkinje iz Teslića, ponovo okićene zlatom

TESLIĆ - Maša i Milana Babić (14), sestre bliznakinje i medaljama okićene šahistkinje iz Teslića, godinama nižu samo uspjehe, a prošlog vikenda su u Foči osvojile četiri zlatne medalje na 2. Kadetskom i omladinskom prvenstvu RS u ubrzanom i brzopoteznom šahu.

Maša je ove godine postala i najmlađi ženski FIDE majstor na Balkanu, dok je Milana stekla titulu ženskog majstor kandidata i tek je očekuje borba da stane rame uz rame sa sestrom.

O njihovim uspjesima za "Nezavisne" priča njihov otac Aleksandar Babić, koji ističe da je izuzetno ponosan na svoje kćerke i njihove uspjehe.

"Njih dvije su učenice devetog razreda OŠ 'Petar Petrović Njegoš' i šahom se bave punih šest godina. Ove godine su odigrale prvu ligu Republike Srpske i BiH, žensku državnu ligu u Neumu, kao i u Batajnici, gdje su osvojile prvo mjesto, dok je  Maša igrala hrvatsku ligu u Dubrovniku. Tokom prošlog vikenda u Foči smo osvojili četiri zlatne medalje u konkurenciji do 14 i 20 godina", ističe Babić.

Kako kaže, do Nove godine planiraju odigrati bar još četiri turnira u BiH.

"Maša i Milana su 2019. godine uspjele osvojiti prvu titulu, odnosno prvu stepenicu, a Maša je sada osvojila i drugu stepenicu. Vrlo smo ponosni, Maša već ima rejting 2.150, Milana oko 1.900, a očekujemo i da će Milana uskoro postati FIDE majstor. Veoma se ponosim kćerkama, Maša je sada najmlađi ženski FIDE majstor na Balkanu, druga je u svojoj grupi na svjetskoj rang-listi, a Milana je deveta, i to u generaciji do 14 godina. Tu je trebalo mnogo odricanja, truda, izostanaka iz škole, ali uspjeh se vidi", priča s ponosom Babić.

U razgovoru za "Nezavisne" Milana, koja je tri minuta mlađa od Maše, kaže da, kada igraju njih dvije u duelu, uglavnom to završi remijem, a to potvrđuje i Maša.

"Inače nam je rezultat neriješen, odnosno završimo remijem. U brzopoteznom šahu pobjeđuje ona koja se bolje koncentriše, a zavisi i od tempa, te koja je disciplina u pitanju", priča Maša.

Obje sestre ističu da im je majka prenijela ljubav prema šahu, a nakon čega su krenule u šahovski klub u Tesliću.

"Mama nam je uzor, ali i poznati šahista Borki Predojević, koji je naš rođak", ističe Milana, te dodaje da je najvažnije kod igranja šaha biti koncentrisan i odmoran.

Dodaju da, s obzirom na to da trenutno imaju školskih obaveze, ne stižu često trenirati, ali da nađu vremena i za to.

Milana naglašava da su joj najdraže nagrade sa evropskih i svjetskih prvenstava.

"Najznačajnija mi je nagrada iz 2019. godine, kada sam osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Minsku, Bjelorusiji", kaže Milana.

S druge strane, Maša kaže da je najponosnija na ovogodišnju titulu koju je osvojila u Srbiji i time postala ženski FIDE majstor.        

"Za ovu titulu mi je trebalo više od 60 bodova, a koje sam i osvojila, a s obzirom na to da je za titulu ženskog FIDE majstora potrebno osvojiti više od 2.100 bodova", rekla je Maša.

Kako kažu, planiraju se i dalje baviti šahom, a tek su pred njima pripreme za nove turnire i sljedeće titule.

Na prošlonedjeljnjom turniru u Foči Maša je šahovsko umijeće odmjerila protiv starijih takmičarki u uzrastu do 16 godina, gdje je osvojila prvo mjesto u ubrzanom šahu, dok je u brzopoteznom šahu nastupila u omladinskoj konkurenciji do 20 godina i osvojila još jedno zlato, dok je Milana na turniru ubrzanog šaha, ali i na prvenstvu brzopoteznog šaha odigrala u grupi devojčica do 14 godina, te je bez poraza osvojila takođe pobjednički pehar i zlatnu medalju.

Sestre Babić su do sada učestvovale na više od 200 šahovskih turnira u RS, BiH, Hrvatskoj i regionu i osvojile su više od 80 medalja, te su aktuelne šampionke RS i BiH u starosnoj grupi djevojčica od osam, deset, 12, 14 i 16 godina.

Roditelji talentovanih djevojčica naglašavaju da su one imale i podršku načelnika opštine Teslić, a posebno ističu novčane sportske stipendije koje su dodjeljivane teslićkim bliznakinjama.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije