Moto sport

Formula 1 produžila period mirovanja i na maj

Formula 1 produžila period mirovanja i na maj
Foto: Tanjug/AP | Formula 1 produžila period mirovanja i na maj

Sadašnji status mirovanja deset ekipa Formule 1 i proizvođača motora za njihove bolide (Mercedes, Ferrari, Honda, Renault) koji traje od sredine marta, u utorak je još jednom produžen, objavila je Međunarodna automobilistička federacija (FIA).

U normalnim okolnostima status mirovanja u kalendaru takmičenja Svjetskog prvenstva Formule 1 bio je predviđen za avgust, a nakon izbijanja pandemije bolesti izazvane širenjem virusa korona pomaknut je na razdoblje u martu i aprilu te produžen sa 14 na 21 dan. Potom je to razdoblje produženo na 35 dana, da bi u utorak došlo do novog produženja.

"Od sada sve ekipe moraju poštovati propisano razdoblje mirovanja od 35 do 63 uzastopna dana tokom marta, aprila, maja i /ili juna", navedeno je u službenom saipštenju.

Stanje mirovanja za proizvođače motora je produženo sa 35 na 49 uzastopnih dana tokom istog razdoblja.

Timovi će nakon 50 uzastopnih dana u stanju mirovanja moći zatražiti od FIA-e dopuštenje za rad maksimalno 10 zaposlenih, koji bi od kuće radili na dugoročnim projektima.

Formula 1 je u ponedjeljak objavila kako se nada početku sezone 5. jula, za kad je predviđena Velika nagrada Austrije. Takmičenje će se najvjerojatnije morati organizovati bez prisustva gledaoca na tribinama, prenosi Hina.

Iz originalnog kalendara Svjetskog prvenstva, koji je trebao imati rekordne 22 trke, tri takmičenja su otkazana (VN Australije, VN Monaka i VN Francuske), a još sedam trka je odgođeno. Za dodjelu naslova svjetskog prvaka potrebno je da bude održano najmanje osam trka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije