Auto zanimljivosti

Sukob u Ukrajini nameće nova ograničenja maksimalne brzine?

Sukob u Ukrajini nameće nova ograničenja maksimalne brzine?
Foto: Unsplash/Shahzin Shajid | Sukob u Ukrajini nameće nova ograničenja maksimalne brzine?

U razvijenijim zemljama EU sve se češće priča na temu novih limita povodom maksimalne dozvoljene brzine.

Mada su automobili sve napredniji po pitanju aktivnih sistema bezbjednosti, regulativa se kreće u suprotnom smjeru, vođena prije svega raznim ekološkim ciljevima. Tako već neko vrijeme ekološki dušebrižnici insistiraju da bi smanjivanje maksimalne dozvoljene brzine na auto-putevima posebno doprinijelo manjoj emisiji štetnih gasova.

Pogotovo su ovi "zeleni" povici sve glasini u Njemačkoj, gdje postoje dionice autobanova koje nemaju ograničenje po pitanju brzine. No, vojna operacija Rusije u Ukrajini dovela je do novih problema. Dok Evropljani razmišljaju o tome kako bi eventualno mogli da nadoknade rusku naftu i gas, stižu predlozi za mjere štednje nafte.

Prije nekoliko dana imali ste priliku da u medijima pročitate mjere koje je iznijela Svjetska agencija za energiju. Jedna od tački plana koji je predstavljen jeste umanjivanje maksimalne brzine za najmanje 10 km/h na auto-putevima. To znači da bi uskoro limit mogao pasti sa 130 na 120 km/h, mada bi u nekim zemljama (poput Španije) onda maksimalno ograničenje iznosilo 110 km/h.

Pa, koliko bi se vremena izgubilo u putu ukoliko se primijene nova ograničenja? U odnosu na vrijeme koje je potrebno da se prevali 100 km pri brzini od 130 km/h, ukoliko bi ograničenje bilo 120 km/h na svakih 100 pređenih km "izgubila" bi se četiri minuta. Ako je limit još niži i iznosi 110 km/h, onda bi na svakih stotinu kilometara "nestalo" 6 minuta.

Dakle, nisu u pitanju drastične vremenske razlike, a potrošnja goriva bi mogla biti poprilično niža. Naravno, sve je to samo dio mjera koje su predložene i ni na koji način nisu pravno obavezujuće.

(AutoRepublika)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije