Analize

Kina iz korone izlazi još jača, rekordno rastu investicije

Kina iz korone izlazi još jača, rekordno rastu investicije
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Kina iz korone izlazi još jača, rekordno rastu investicije

Kina je iz korone izašla još jača, što potvrđuju vijesti o povećanju direktnih stranih ulaganja u tu zemlju, čija će ekonomija jedina među velikima ove godine porasti za gotovo dva posto.

Prema zvaničnim kineskim izvorima, strane direktne investicije (SDI) u Kinu zabilježile su rast od januara do kraja septembra za 2,5 posto u odnosu na isti period 2019. uprkos pandemiji.

Samo u septembru, SDI su iznosile 14 milijardi dolara, što je skok od čak 25 posto u odnosu na prošlogodišnji septembar, a rast stranih ulaganja bilježi se u kontinuitetu od aprila. U oktobru je povećanje direktnih stranih investicija bio 18 procenata, piše Fajnenšel tajms.

Štaviše, u kineskom Ministarstvu trgovine smatraju da investitori na njihovu zemlju sada gledaju kao na "sigurnu luku" i navode da kompanije poput BMW-a, Simensa, LG-a i Tojote planiraju tamo velika ulaganja.

Analizirajući globalni trend vezan za kineski oporavak i ekonomski bum nakon svladavanja epidemije virusa korona, FT navodi nekoliko drugih primjera iz sektora logistike. Grupa Ajvanho Kembridž, koja ulaže širom svijeta u ime penzionog fonda Kvebeka, investirala je u junu u Kini u imovinu u vrijednosti od 400 miliona dolara, a u kineski logistički sektor je posljednjih godina već uložila oko dvije milijarde dolara.

Kompanija J.P. Morgan Aset Menadžment je ove godine ušla u 600 miliona dolara vrijedno mješovito preduzeće s kineskom logističkom firmom Nju izi, a u ime sjevernoameričkih, evropskih, bliskoistočnih i azijskih investitora, dodaje FT, a prenosi portal Novac.

Dobar primjer je i njemački proizvođač industrijskih robota Han Otomejšen koji planira da investira milione evra u novu fabriku u Kini tokom iduće tri godine, ne bi li, kako piše Rojters, iskoristio činjenicu da se kineska privreda oporavlja od krize mnogo brže od drugih.

"Ako želimo da rastemo zajedno s kineskim tržištem, moramo tamo da proizvodimo", objašnjava izvršni direktor Frank Konrad, pošto je njihovim robotima "made in Germany" teško da se probiju na kinesko tržište koje vlasti sve snažnije štite raznim barijerama. Cilj im je da u Kini do 2025. godine ostvaruju četvrtinu svojih prihoda, a trenutno su na deset posto.

S druge strane, zanimljvo je da kineske direktne investicije u inostranastvu, koje su doslovno cvjetale u periodu od 2015. do 2017, izazivajući tada veliku zabrinutost u Evropi i SAD, već neko vrijeme ne rastu, štaviše opale su. Najveći investitori u Njemačkoj su sada Sjedinjene Države, zatim Britanija i Švajcarska, a tek onda Kina.

Azijski div je prošle godine ispao iz top tri strana investitora u toj zemlji prvi put u deset godina.

Prema podacima koje iznosi FT, pozivajući se na jedan kalifornijski tink tenk, lani su kineske direktne investicije u svijetu iznosile 77 milijardi dolara, što je pola od iznosa realizovanog 2017. godine.

To je dobrim dijelom posljedica političkih odluka kineskih vlasti koje su ograničavale odliv kapitala i poslovne poteze svojih velikih kompanija u inostranstvu, te trgovinskog rata koji je nastupio s dolaskom Donalda Trampa na čelo SAD, dok su istovremeno olakšale ulazak stranom kapitalu u raznim sektorima, pogotovo u finansijskom, dodaje se u tekstu.

Kao rezultat takve aktivnosti i priliva stranog kapitala kineska valuta juan je trenutno na najvišim nivoima u odnosu na one zabilježene posljednjih godina, a eknomija im raste dok u ostatku svijeta pada.

Iznos direktnih stranih investicija koje su ušle u Kinu u periodu januar-septembar ove godine već je premašio 100 milijardi dolara. Kako navode u UNKTAD-u, tijelu Ujedinjenih nacija, većina SDI u Kini se odnosi na visokotehnološke industrije, piše Fajnenšel tajms.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije