Tržište

Pratite nas na Google news

Cijene nafte naglo pale, karantin desetkovao tražnju

Cijene nafte naglo pale, karantin desetkovao tražnju
Foto: Ilustracija | Cijene nafte naglo pale, karantin desetkovao tražnju
Tanjug

Cijene nafte su danas naglo pale, pri čemu je američka sirova nafta nakratko potonula ispod 20 dolara, dok je sjevernomorska "brent" zabilježila najniži nivo u posljednjih 18 godina, usljed rasta strahovnja da bi globalni karantin zbog pandemije virusa korona mogao da traje mjesecima i da bi tražnja za "crnim zlatom" mogla još da padne.

Nafta "brent", koja važi za međunarodnu cjenovnu referencu na tržištu ovog energenta, izgubila je 2,09 dolara vrijednosti ili 8,4 posto, spustivši se na 22,84 dolara po barelu, nakon što je prethodno zabilježila pad na 22,58 dolara, što je njen najniži nivo od novembra 2002, izvještava Reuters.

Američka "laka" nafta WTI potonula je za 1,11 dolara za 5,2 procenta, na 20,40 dolara po barelu. Ranije tokom trgovinske sesije, cijena WTI nafte je u jednom trenutku sklizula na samo 19,92 dolara po barelu.

Cijena nafte je sada toliko niska da je mnogim naftnim kompanijama postalo neisplativo da ostanu aktivne, kažu analitičari, pa proizvođači s višim troškovima neće imati drugog izbora osim da obustave proizvodnju, pogotovo jer su skladišni kapaciteti gotovo popunjeni do vrha.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije