Tržište

Cijene nafte prošle sedmice stagnirale zbog slabe potražnje

Cijene nafte prošle sedmice stagnirale zbog slabe potražnje
Foto: Tanjug/AP | Cijene nafte prošle sedmice stagnirale zbog slabe potražnje

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošles sedmice stagnirale jer trgovce zabrinjava slabost potražnje zbog sporog oporavka privrede, dok je s druge strane moguće povećanje ponude.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je pala oko jedan odsto, na 44,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio gotovo jedan odsto, na 42,34 dolara.

Stagnacija cijena posljedica je daljnjeg širenja virusa korona u svijetu, zbog čega neke zemlje ponovno uvode restriktivne mjere, ali i slabosti najvećih svjetskih privreda, što dovodi do slabljenja potražnje.

U petak je izvještaj analitičke firme Markit ukazao na posustajanje privrednog oporavka evrozone u avgustu, zbog slabljenja aktivnosti u uslužnom sektoru pod uticajem daljnjeg rasta broja zaraženih virusom korona, javlja SEEbiz.

Markitov PMI indeks menadžera nabave u privatnom sektoru pao je u avgustu za 3,3 boda u odnosu na juli, na 51,9 bodova.

Da oporavak neće teći glatko pokazuje i pad indijskog uvoza sirove nafte u julu, na najniži novu od marta 2010., zbog ponovnog uvođenja mjera zatvaranja kako bi se zaustavilo širenje korone.

Ni u američkoj privredi situacija nije impresivna, pokazao je zapisnik s nedavne sjednice čelnika američke centralne banke.

Pandemija virusa korona „uveliko će uticati na privredne aktivnosti, zaposlenost i inflaciju u kratkom periodu, te predstavlja značajan rizik za ekonomske prilike u srednjoročnom periodu”, navodi se u zapisniku sa sjednice, na kojoj je Fed kamate ostavio nepromijenjene i poručio da je privredi i dalje potrebna monetarna podrška.

Čelnici Feda smatraju da su privredi još uvijek potrebni i fiskalni podsticaji, s obzirom da se rast zaposlenosti u posljednje vrijeme usporava, nakon snažnog oporavka u junu i julu.

"Potražnja će se vjerovatno približiti predpandemijskim nivoima 2021. godine, a u ostatku 2020. vodiće se prigušena borba, praćena pokušajima da se suzbiju posljedice drugog talasa zaraze", poručuju stručnjaci konsultantske kompanije Rystad Energy.

Na slabost potražnje ukazuju i podaci da je u SAD-u potražnja za gorivima pala više od dva miliona barela dnevno, na 17,2 miliona barela. Ukupna je potražnja u posljednje četiri sedmice bila 14 odsto manja nego u istom periodu prošle godine, a ljetna sezona putovanja primiče se kraju, što znači da će u predstojećem periodu dodatno oslabiti.

U međuvremenu, OPEC i njegovi saveznici povećali su proizvodnju u avgustu. Naime, prema dogovoru, od maja do jula njihova proizvodnja je bila smanjena za 9,7 miliona barela dnevno ili oko 10 odsto ukupne globalne ponude, a od avgusta do kraja godine smanjenje će se kretati oko 7,7 miliona barela dnevno.

OPEC i partneri paralelno vode računa o tome da oni koji su prije proizvodili više nego što je dogovoreno sada proizvode manje.

Izvještaj OPEC-a pokazaao je i da će potražnja za naftom ove godine pasti za 9,1 milion barela dnevno, odnosno, bude li broj zaraženih virusom korona rastao duže vrijeme i u drugoj polovini godine, za čak 11,2 miliona barela dnevno.

U aprilu su zbog korona krize cijene nafte potonule na najniži novo u posljednjih 20-ak godine. Ali, kasnije su nadoknadile veliki dio tih gubitaka, zahvaljujući velikim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama u najvećim svjetskim privredama, što je potaknulo oporavak privrednih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

Ali, posljednjih sedmica cijene nafte ne osciliraju značajnije jer je oporavak globalne privrede je usporen, javlja SEEbiz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije