Tržište

Evropske berze u "zelenom", skaču akcije avio-kompanija

Evropske berze u "zelenom", skaču akcije avio-kompanija
Foto: Pixabay | Evropske berze u "zelenom", skaču akcije avio-kompanija

Evropske berze su od jutros u usponu jer investitore ohrabruju vijesti o svakodnevnom smanjenju stope smrtnosti od virusa korona u Španiji i Italiji, a optimistična saopštenja dvije velike niskotarifne avio-kompanije podstakla su snažan oporavak njihovih akcija.

Panevropski indeks STOKS 600 porastao je za 1,2 posto na ranom trgovanju u 7.03 po GMT, nakon što su najnoviji podaci iz dva evropska žarišta virusa COVID-19, Italije i Španije, ukazali na smirivanje epidemije, izvještava Rojters.

Britanski niskotarifni avio-prevoznik, Izidžet, skočio je za devet procenata poslije saopštenja da očekuje da će moći da preživi dugotrajno prizemljenje flote zahvaljujući koracima koje je preduzeo kako bi podržao svoje finansije, što je poguralo naviše širi indeks akcija putničkih i turističkih preduzeća SXTP za 2,3 odsto.

Iz rivalske vazduhoplovne kompanije Rajaner izjavili su u srijedu za Rojters da su se pripremili za cjenovni rat među avio-prevoznicima u kome će, kažu, pobijediti, kad budu ukinuta ograničenja putovanja uvedena zbog virusa korona i putnici se vrate turističkim destinacijama.

Akcije njemačkog onlajn modnog trgovca, kompanije Zalando, takođe su uzletjele za osam posto, nakon saopštenja da je optimističan u pogledu poslovanja u drugom tromjesečju jer im je prodaja porasla u aprilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije