Tržište

Korona u SAD povećava prodaju oružja više nego terorizam

Korona u SAD povećava prodaju oružja više nego terorizam
Foto: Tanjug/AP | Korona u SAD povećava prodaju oružja više nego terorizam

MAJAMI - Vlasnici radnji nikada nisu vidjeli takav porast prodaje oružja na Flordi, kao sada kada se virus korona siri zemljom, a koji nije bio tako intenzivan ni nakon terorističkih napada na kule bliznakinje u Njujorku 11. septembra, ni masovnih pucnjava, čak ni kada su uragani prijetili da će sravniti Južnu Floridu piše Miami Herald.

Prema riječima prodavaca, vlasnika radnji i naldežnih institcija strah i neizvjesnost zbog šierejna pandemije virusa korona motivišu ljude da kupuju oružje i municiju, jer se plaše bezakonja, pljački, borbi oko hrane, lijekova, za mjesta u skloništima...

"Naša prodaja je povećana za 80 posto, uz ogroman porast kupaca koji su prvi put odlučili da se naoružaju, plaše se porasta broja prestupnika, nezaposelnosti, neštašica", rekao je Alek Elenberg, menadžer Čarliejeve prodavnice oružja.

Njegova logika je, kako kaže, ako ne možete da branite kuću i porodicu, za šta ste onda dobri.

Sjedinjene Države zemlja sa najvecćim brojem komada oružja po glavi stanovnika na svijetu, 40 odsto Amerikanaca navodi da posjeduje pištolj ili živi u domaćinstvu u kome postoji oružje.

Uprkos tome, zabrinutost zbog ubrzanog širenja COVID-19 izaziva skok u prodaji i prema prodavcima i podacima Agencija za pracćenje oružja, kao što je FBI-ov Nacionalni sistem.

Samo je u petak tražnja porasla na 13.192 zahtjeva sa prošlogodišnji 2.646, a kako Miami Herald prenosi slična je situacija i širom SAD.

Prodavac oružja na drugom dijelu grada Džordž Korbato smatra da ljudi pretjeruju baš kao i kada su pokupovali sve i napravili nestašticu toalet papira.

''Vjerujete li da je virus korona baš toliko apokaliptičan", pitao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije