Tržište

Pale zalihe nafte u SAD, cijene blago ojačale

Pale zalihe nafte u SAD, cijene blago ojačale
Foto: Tanjug/AP | Pale zalihe nafte u SAD, cijene blago ojačale

Neočekivani pad zaliha nafte u SAD pogurao je danas naviše cijene ovog energenta, ali u ograničenoj mjeri, zbog tmurnih perspektiva američke ekonomije, gdje korona virus "ubija" tražnju za gorivom, kao i zbog strahovanja od potencijalnog drugog talasa epidemije.

Cijena fjučersa sjevernomorske nafte "brent" porasla je za 18 centi ili 0,6 odsto, na 29,37 dolara po barelu u 6.21 po srednjoevropskom vremenu izvještava Rojters.

Fjučersi američke "lake" nafte WTI ojačali su za 23 centa ili 0,9 procenata, na 25,52 dolara za barel.

Cijene "crnog zlata" bilježe oporavak u posljednje dvije nedjelje, pošto su pojedine zemlje svijeta ublažile mjere ograničenja kretanja uvedene zbog virusa korona i krenule s ponovnim otvaranjem fabrika i prodavnica.

Međutim, u Južnoj Koreji i Kini registrovani su novi slučajevi zaraze što je podgrijalo strahovaja od mogućeg drugog talasa infekcija koji bi uticao na ekonomski oporavak i potražnju za gorivom.

Predsjednik amerčkih Federalnih rezervi Džerom Pauel upozorio je juče na potencijalno "duži period" slabog ekonomskog rasta i založio se za dodatnu fiskalnu potrošnju kako bi se ublažili negativni efekti pandemije na privredu.

Pad zaliha sirove nafte u SAD pružio je određenu podršku cijenama na početku trgovanja. Količine nafte u američkim skladištima su opale za 745.000 barela na 531,5 miliona barela u sedmici do 8. maja, što je prvi pad od januara, saopštila je Uprava za energetske informacije (EIA).

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da zbog pada potrošnje goriva očekuje smanjenje globalne tražnje za naftom za 9,07 miliona barela u 2020, što je znatno gore u odnosu na njenu prethodnu prognozu o padu tražnje za 6,85 miliona barela. OPEC je takođe naveo da očekuje da će u drugom kvartalu biti zabilježen najveći pad potražnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije