Tržište

U Španiji zbog pandemije u aprilu bez posla ostalo skoro 50.000 ljudi

U Španiji zbog pandemije u aprilu bez posla ostalo skoro 50.000 ljudi
Foto: Tanjug/AP | U Španiji zbog pandemije u aprilu bez posla ostalo skoro 50.000 ljudi

U Španiji je u utorak zabilježen blagi porast broja umrlih i zaraženih koronavirusom, pokazali su podaci Ministarstva zdravlja.

U posljednja 24 sata u toj zemlji je zabilježeno 867 slučajeva zaraze i 185 smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19, što je više u odnosu na jučerašnji dan kada je registrovano 356 novozaraženih i 164 preminulih, znatno ispod vrhunca.

Do sada je u Španiji zabilježeno 219.329 zaraženih, 25.613 umrlih i 123.486 oporavljenih.

Vlada je u ponedjeljak naveče objavila podatke o nezaposlenosti prema kojima je samo u aprilu skoro 50.000 osoba ostalo bez posla, čime je ukupan broj nezaposlenih porastao na 3,83 miliona.

U martu je uslijed posljedica izazvanih pandemijom bez posla ostalo više od 833.000 ljudi.

Španska vlada je potom krajem marta zabranila poslodavcima trajna otpuštanja radnika dok traje vanredno stanje zbog virusa korona.

Španske vlasti već su počele postepeno ublažavati mjere vanrednog stanja koje je uvedeno sredinom marta.

U ponedjeljak su ponovo otvorene brojne trgovine i radnje poput stomatoloških ordinacija, frizerskih salona i prodavnica tehničke opreme. Ipak, i dalje će na snazi ostati obavezne preventivne mjere socijalne distance, a od juče je u Španiji obavezno i nošenje zaštitnih maski u sredstvima javnog prevoza.

Automobilske kompanije poput Seata i Forda otvorile su svoje fabrike na ograničenom nivou, dok su mnoge kompanije u ostalim sektorima nastavile raditi od kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije